Russiske forfattere taler ud

Barrikader

Ord bliver misbrugt i den ukrainske krise, mener den russiske Pen-klub Foto: Ota Tiefenböck

Den russiske PEN Klubs erklæring 

Ukraine/ Rusland: At fortælle sandhed og forme meninger, det er en pligt for en hver medlem i den skrivende kommunitet af forfattere og journalister. Ordet er det eneste redskab, vi har til at skabe holdninger og reflektere realiteter.

De russiske myndigheder bruger i dag ord til at skabe de ønskelige holdninger, og det er utvivlsomt en forbrydelse mod kulturen. Man bruger ord som resonerer med mange russers hjerter – fascisme, junta, nazisme – ord som bliver brugt til at katalysere agression og had. Myndighederne har for kort tid siden udvidet deres ordbog med nye ord som ”nationens foræder” og ”den femte koloni”, altså udtryk, som stammer fra de mest svære tider af menneskets historie. Disse ord bliver brugt af mennesker, som åbent udtrykker deres egne holdninger, som adskiller sig fra den officielt accepterede holdning.

Ytringsfrihed sammenlignes i dag med en terrorhandling , og  vold over ordet udvikler sig uundgåeligt til fysisk vold.

Det begyndte med løgne omkring Krim og førte til massevis af voldelige episoder i Østukraine. Journalisterne, som fik en udmærkelse af præsidenten for nyligt, var soldaterne i denne krig. Deres løgne frembragte frugten, i form af blod og død, og deres kynisme og hykleri påførte store skader til russernes selvopfattelse, altså deres såkaldte ”objektive refleksion af begivenhederne”, som præsidenten betegnede det.

Vi er ikke i besiddelse af en moralsk og professionel ret til at bedømme ordets eventuelle misbrug eller betydning, men vi vil fortsætte med at give udtryk for vores holdning og vil fortsat opretholde en dialog med venner og kollegaer i Ukraine og sammen med dem bekæmpe løgne og vold.

Vi kender mere til ordets magt end bureaukrater og politikere, og vil ikke tie stille.

Oversat fra russisk af Ota Tiefenböck

Share This