Russiske ”boomerang sanktioner” mod Tyrkiet

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland/Tyrkiet: Tyrkiet har traditionelt hørt til Ruslands største handelspartnere med en samhandel på omkring 15 mia. dollar om året eller mere end Ruslands samlede våbeneksport.Alligevel har Rusland valgt at indføre sanktioner mod Tyrkiet i kølvandet på nedskydningen af det russiske jagerfly over tyrkisk (eller irakisk) luftrum i 2015.

Andrei Movtjan mener i en artikel for Carnegie Endowment i Moskva, at sanktionerne vil ramme Rusland langt mere, end de vil ramme Tyrkiet.

Ser vi væk fra energieksporten, vil Rusland som følge af sanktionerne stå med et underskud på rundt regnet 2.5 mia. dollar. Tyrkiske bygge – og anlægsarbejder med kontrakter på omkring 1.5 mia. dollar er også i alvorlig fare.

Tyrkisk import af russisk stål kan blive erstattet af import fra anden side. Og ”Turkish Stream” gas-projektet er lige nu uigennemførbart.

Restriktionerne i importen fra Tyrkiet vil ramme fødevaredistributionen i Rusland hårdt. Rusland har traditionelt importeret for omkring 1.1 mia. fødevarer fra Tyrkiet om året. Restriktionerne i import fra Tyrkiet kan betyde 17 pct. prisstigninger på bestemte fødevarer, for eksempel grøntsager.

Dertil kommer mindre import af oliven og olivenolie, fisk og citrusfrugter. I en tid med store problemer i fødevareforsyningen er de et hårdt slag for de russiske forbrugere.

Turistindustrien er et kapitel for sig. Sanktionerne her vil betyde et tab på mindst 600 mio. dollar for den russiske turistindustri. Næsten 3 mio. russere besøgte Tyrkiet i 2014, kun overgået af Egypten. Og den hjemlige turistindustri har ikke kapaciteten til at erstatte Tyrkiet og for den sags skyld Egypten, hvor terror har begrænset tilstrømningen af turister i det hele taget.

Share This