Russisk topklub får kontroversiel ejer med mafiaforbindelser

Russisk topklub får kontroversiel ejer med mafiaforbindelser

Den russiske fodboldklub Anzhi Makhatjkalas nye ejer, Osman Kadiev, er en kontroversiel skikkelse, der kommer til klubben med en lang række kedelige sager i bagagen.

Af Toke Møller Theilade

Osman Kadiev er næppe er navn, der får ret mange til at hæve øjenbrynene i genkendelse, heller ikke kendere af russisk eller post-sovjetisk fodbold. På trods af dette har forretningsmanden fra Dagestan flere gange formået at skabe overskrifter i både ind- og udland.

57-årige Kadiev er født og opvokset i Dagestan, men det var først, da han i 1992 forlod Rusland og flyttede til USA, at han blev en rig mand. Fra USA begyndte Kadiev at eksportere dæk til flere af de tidligere Sovjetrepublikker, og allerede i 1994 kunne han kalde sig selv for dollar-millionær. I takt med, at hans formue voksede, voksede investeringerne i hjemlandet også, og i midten af 00’erne proklamerede han, at han havde åbnet utallige kasinoer overalt i Rusland, heriblandt Stavropol, Moskva, Krasnodar og Rostov, imens han også ejede et succesfuldt shippingfirma baseret på Malta.

De amerikanske myndigheder og FBI mistænkte dog Kadiev for at have tilranet sig sine millioner på ulovlig vis, hvilket tvang russeren til at forlade staterne kort før årtusindeskiftet. FBI nævnte ham dengang som værende tredjeøverst i den russiske mafias udenlandske hierarki og som en betydningsfuld spiller i Dagestans underverden.

I 2002 klappede fælden, da han blev anholdt i Sofias lufthavn på ordre fra amerikanerne. Herefter nåede han dog at blive løsladt før, han igen blev efterlyst bagefter. På nuværende tidspunkt er der stadig en sag åben imod ham i USA.

Efter at have forladt De forenede stater vendte Kadiev permanent hjem til Rusland og Dagestan, hvor han opkøbte fodboldklubben Dinamo Makhatjkala i 2001, hvor han også blev præsident, hvilket blev startskuddet til en række nye kontroverser.

I 2005, da Dinamo kæmpede om oprykning til landets bedste række, tog de imod Luch fra Vladivostok i en vigtig kamp. Kadiev var dog ikke tilfreds med dommerens præstation i første halvleg, og i pausen af kampen besøgte han, sammen med en gruppe bevæbnede mænd,  dommeren i omklædningsrummet, hvor han truede med at slå ham ihjel. Han blev senere tildelt en bøde på 5.000 rubler.

Senere på sæsonen spillede Dinamo imod Kuban Krasnodar, og Kadiev stjal endnu en gang opmærksomheden. Under pausen blev flere Kuban spillere angrebet af Kadiev og hans håndlangere, der også smed om sig med dødstrusler. Kampen måtte senere spilles om i Moskva, og Kadiev fik et års karantæne fra russisk fodbold. Året efter mistede Dinamo sin licens til at konkurrere, og blev tvangsnedrykket.

Under sit ufrivillige eksil fra russisk fodbold rettede Kadiev øjnene imod Moldova, hvor han opkøbte FC Nistru Ostaci, hvorefter han fordoblede klubbens budget med håb om at vinde mesterskabet det følgende år. Projektet kollapsede dog igen hurtigt, da resultaterne udeblev, og i 2013 blev Nistru tvangsnedrykket, og de spiller i dag amatørfodbold.

Anzhi ligger i øjeblikket på 11. pladsen i den russiske Premier League, og klubben har for nyligt udsendt et statement, hvori de informerede fansene om, at de ville blive nødt til at sælge de største profiler.

Share This