Ad

Russisk kunstner sætter ild til Frankrigs Nationalbank

Pjotr Pavlenskij foran den brændende hoveddør i den russiske sikkerhedstjenestes hovedkvarter FSB Foto: Varlamov

Rusland/Frankrig: Den russiske avantagardekunstner Pjotr Pavlenskij, kendt for sin performancekunst fra Rusland, satte mandag morgen ild til Frankrigs Nationalbanks vinduer, skriver franske medier.

Pavlenskij begrunder sin handling med en protest imod, at banker i stigende grad har indtaget en slags monarkrolle i vores samfund. Genoprettelsen af vores samfund vil ifølge ham starte en revolutionsbølge i hele Europa.

Pjotr Pavlenskij måtte sidste år flygte fra Rusland og har fået politisk asyl i Frankrig. Pavlenskij er sammen med sin partner anklaget for en “voldelig seksuel adfærd” en anklage han kalder for iscenesat, men som i Rusland risikerer at indbringe en lang fængselstraf, op til 10 år. Pavlenskij mener, at Rusland under Putin har udviklet sig mere og mere autoritært og mindre tollerant mod anderledes tænkende og betragter sagen mod sig selv, som fabrikeret.

Pavlenskij er især kendt for sin performance på Den Røde Plads, hvor han sømmede sine testikler til jorden eller da han i protest i sagen mod Pussy Riot syede sine læber sammen. Senest satte Pavlenskij ild til døren i FSB`s hovedkvarter i Moskva, hvor han blev dømt til at betale næsten en halv million rubler i erstatning. ota