Russisk film forsvarer invasion i Tjekkoslovakiet i 1968

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Foran Tjekkiets Radio i Prag, den 21.august 1968

Rusland/Tjekkoslovakiet: En russisk dokumentarfilm, angiveligt baseret på tidligere hemmeligholdte oplysninger, viser den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet som et forsvar mod fascistiske kræfter og mod NATO. Filmen blev vist i den russiske statslige tv Rossija 1, skriver det tjekkiske nyhedsbureau CTK. SE OG HØR EN UDSENDELSE FRA TJEKKOSLOVAKISK RADIO PÅ INVASIONDAGENInvasionen var ifølge filmen ”en alvorlig prøve af Warszawa pagt landenes væbnede styrker” og var forårsaget af den politiske opposition, som ifølge den russiske duma og deltager i invasionen,Jurij Sinelsjiikov, bestod af tidligere SS-medlemmer, fascister og kollaboratører, som ifølge ham var betalt fra Vesten.

”NATO var parat til at indvadere Tjekkoslovakiet, Prag, deres enheder stod parat, siger kaptajn Vladimir Lobiov, en anden tidligere sovjetisk officer ifølge CTK.

Rådhuspladsen i Prag i Januar 1969 Foto: Aldor

Rådhuspladsen i Prag i Januar 1969 Foto: Aldor

Filmen fortæller endvidere, at den tjekkoslovakiske grænse mod Tyskland stod åben og at 360.000 vestyskere var i Tjekkoskovakiet og i Prag, hvor der blev fundet store våbenlagre. Situationen i Tjekkoslovakiet har ifølge filmen truet hele den tidligere østblok.

Den russiske præsident Vladimir Putin har under et besøg i Prag i 2006 erkendt moralsk ansvar for den sovjetiske invasion i 1968.

”Vi bærer ikke juridisk ansvar, men moralsk ansvar, det har vi, sagde Putin dengang ifølge CTK.

Share This