Ruslands blokade i Kertjstrædet udløser blokade i Ukraines parlament

Det ukrainske parlament – Verkovna Rada Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Ukraines parlament er mandag aften præget af kaos. Parlamentet skulle ifølge planerne tage stilling til Ukraines præsident Petro Porosjenkos forslag om at indføre undtagelsestilstand i landet. Porosjenko skulle ifølge planerne holde tale i parlamentet, hvor han skulle fremlægge forslaget, men talerstolen er blevet blokeret af medlemmer af Det Radikale Parti samt Julia Timosjenkos parti Batkivstjina. Begge partier forlanger at konsultere indførelsen af undtagelsestilstand med præsidenten.

Petro Porosjenko har efter en times ventetid ifølge Unian opgivet at afholde en tale og har nu forladt parlamentsbygningen.

Det er umiddelbart uklart, hvorvidt den planlagte undtagelsestilstand ender med at blive vedtaget. Ifølge Ukrajinskaja Pravda er Porosjenkos eget parti Blok Petro Porosjenko og partiet Samopomich for undtagelsestilstand, mens partiet Oppositionsblok er imod. De resterende partier ønsker ændringer og tilføjelser i formuleringen af undtagelsestilstanden, heriblandt at præsidentvalget bliver afholdt som planlagt 31. marts, samt hvorvidt den skal vare 60 dage.

Senere mandag blev undtagelsestilstand i Ukraine alligevel vedtaget, forkortet til 30 dage samt med en tilføjelse om, at det ukrainske præsidentvalg bliver afholdt som planlagt 30. august.  ota

Share This