Rusland vil udvise torturtruet journalist

Bukhara i Usbekistan Foto: Ota Tiefenböck

Af Uffe Gardel

Rusland: Rusland er på vej til at udvise en usbekisk-russisk journalist til Usbekistan, hvor han risikerer fængsel og tortur. Udvisningen er umiddelbart forestående og har fremkaldt voldsomme protester i både Rusland og Vesten.

”Ali Ferus er åbent homoseksuel, menneskerettighedsaktivist og journalist for den uafhængige avis Novaja Gaseta. Dette er en nærmest livstruende kombination for en person, der står over for at blive udleveret til Usbekistan,” siger Denis Krivosheev, vicedirektør for Europa og Centralasien hos Amnesty International i en udtalelse på AI’s hjemmeside.

Også Reporters Without Borders, Human Rights Watch og Europarådets menneskerettighedskommisær, Nils Muiznieks, har protesteret mod den planlagte udvisning.

”Stater har pligt til at sikre menneskerettighedsforkæmperes og journalisters arbejdsforhold og beskytte dem mod overgreb,” skriver Muiznieks på Twitter.

Ali Ferus blev ifølge sin avis, Novaja Gaseta, første gang anholdt uden for sit hjem 16. marts i år af embedsmænd fra Indenrigsministeriet. Ifølge avisen er han ikke sigtet for noget i forbindelse med sit arbejde som journalist, ”men hans navn interesserede FSB”, skrev avisen efter anholdelsen.

For to døgn siden blev han igen anholdt og få timer efter afsagde en dommer kendelse om, at han skal udvises til Usbekistan. Efter kendelsen forsøgte han at begå selvmord i retsbygningen, siger hans advokat, Daniil Khaimovitj, til Novaja Gaseta.

Ferus rigtige navn er Khudoberdi Nurmatov; Ali Ferus er et arbejdspseudonym, skriver Novaja Gaseta. Han er usbekisk statsborger, men er vokset op i Rusland, og efter endt skolegang rejste han til Usbekistan. For otte år siden blev han tvunget til at flygte tilbage til Rusland, ifølge Novaja Gaseta blandt andet fordi de usbekiske sikkerhedsmyndigheder ville have ham til at arbejde for sig og spionere mod andre aktivister. I Rusland har Ali Ferus arbejdet for Amnesty International og Den civile Hjælpekomité, en NGO som bistår flygtninge. For Novaja Gaseta har han blandt andet skrevet om livet blandt flygtninge i Rusland.

Share This