Rusland vil genoplive gasaftale med Bulgarien

Illustrationsfoto: Ulrichulrich

Illustrationsfoto: Ulrichulrich

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland/Bulgarien: Under sit besøg i Ungarn sidste uge indicerede Vladimir Putin, at ellers skrinlagte aftaler om gasleverancer til Bulgarien måske bliver vedtaget alligevel. Skuffende for både Rusland og Bulgarien erklærede Kommissionen i 2014 ”South Stream” gasprojektet for stridende mod EU’s konkurrenceregler, påvirket af den kolde krig mellem EU og Rusland efter den russiske annektering af Krim.

Efter planen skulle ”South Stream” via Sortehavet have leveret 63 mia. m3 gas om året. Bulgarien håbede at få gode indtægter som transitland via interkonnektorer (forbindelser) for gas leveret til Serbien, Rumænien og Grækenland.

I et interview til bulgarsk radio siger Konstantin Simonov, chefen for Ruslands Nationale Sikkerhedsfond, at Rusland er villig til at lade en af ledningerne fra ”Turkish stream” føre til Bulgarien. Derudover har Ruslands ambassadør i Bulgarien Antoly Makarov, foreslået, at Putin, efter 10 års besøgspause, kommer til Bulgarien og drøfter spørgsmålet.

Han gør opmærksom på, at vi i 2016 var vidner til et stigende antal kontakter mellem Bulgarien og Rusland, herunder samtaler via telefon mellem Putin og Bulgariens ministerpræsident Bojko Borissov. Optimismen i Moskva er steget efter præsidentvalget i 2016 i Bulgarien, der gav valg til den pro-russiske tidligere general Rumen Radev, der har talt for afvikling af de vestlige sanktioner over for Rusland, og som fik en hjertelig modtagelse under sit besøg i Rusland.

Share This