Rusland, SNG og Syrien-frivillige

Syrien Illustrationsfoto- The Voice of America

Syrien Illustrationsfoto- The Voice of America

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: En del af de der kæmper for Islamisk Stat kommer fra staterne i det gamle Sovjetunionen, SNG-området.

I en rapport fra det polske ”Centrum for Øststudier” (OSW) sætter Maciej Falkowski og Józef Lang fokus på problemet, der er blevet endnu mere aktuelt efter optrapningen af det russiske engagement i Syrien-krigen, nedskydningen af det russiske passagerfly og terrorhandlingerne i Paris.

I rapporten når forfatterne frem til, at flere tusinde, omkring 4.000, fra det tidligere Sovjetunionen kæmper side om side med syrere og irakere i Islamisk Stat.

De 4.000 udgør en ikke uvæsentlig del af de skønsmæssigt 15-20.000 IS-kæmpere fra udlandet, i alt svarende til mellem 15 og 20 procent, og tallet kan være steget efter det større russiske engagement i Syrien.

Spørgsmålet er, om de også har bistået ved terrorhandlingen mod det russiske passagerfly. Der har i SNG-området været en vækst i salafisme og militant islam i flere SNG-lande, for en stor del er forårsaget af sociale og økonomiske problemer i regionerne. Propaganda via internettet har været en vigtig rekrutteringsbase.

At udsigterne til at vinde kampen mod de ”vantro” på hjemmefronten er dårlige har i sig selv øget interessen for at kæmpe i udlandet.

Kampen mod Rusland – og mod ”vantro” regimer i eksempelvis Saudi-Arabien, Egypten og Jordan, kan bedre føres i Mellemøsten end på hjemmefronten.

Udvandringen af krigere til kamp i Mellemøsten har taget noget af presset fra den islamiske radikalisme i SNG-landene.

De fleste IS-kæmpere fra SNG-området er kommet fra Nordkaukasus, især Tjetenien, Dagestan og Pankisi Gorge i Georgien, og der har ikke været alvorlige etniske modsætninger blandt de grupper, der kæmper sammen med IS.

Tjetjenerne er kendt for at være hårdføre og hærdede fra tidligere krige og kampe mod Rusland og derfor af en særlig værdi for IS. En del kommer fra det tjetjenske eksilmiljø i Europa.

Det har været let og billigt for IS-krigere at få visum og transit via Tyrkiet. Her modtages de af udsendinge fra IS og føres så over grænsen til Syrien.

I rapporten anfører forfatterne disse islamiske grupper som de vigtigste i SNG-området:

  • Salafi Islam, der ønsker at føre Islam ”tilbage til rødderne”
  • Militant Islam/Islamisk radikalisme, der står for væbnet kamp og terror
  • Islamisk fundamentalisme, en reaktion mod modernisering og vestliggørelse
Share This