Rusland fordømmer overgreb på den russiske kirke

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland/Ukraine: ”Krigen” mellem Ukraine og Rusland er også blevet en religionskrig, og den har taget til på det seneste. Rusland har ifølge det russiske nyhedsbureau TAR-TASS skarpt fordømt en række overgreb på den ortodokse ukrainske kirke (af Moskva patriarkatet).

Et kloster der ligger i et område kontrolleret af den ukrainske hær er angiveligt blevet besat og en præst fra et kloster nær byen Ugledar bortført af bevæbnede militser.

Det russiske udenrigsministerium oplyser også om en række beslaglæggelser af kirkelig ejendom. Ti katedraler skal være blevet ødelagt, 77 alvorligt er beskadigede og mindst tre præster er blevet dræbt.

Ministeriet betegner eksempelvis erobringen af den russisk ukrainsk ortodokse kirke nær Rivne som en grov overtrædelse af tros – og ytringsfriheden.

Den ukrainske efterretningstjeneste flere gange har advaret præster mod at føre ”pro-russisk propaganda”, og det har angiveligt fået mange præster til at flygte til Rusland. Rusland forlanger at FN, OSCE og NGOere reagerer skarpt over for myndighederne i Kijev.

Share This