Rusland betegner afstemningen om Makedoniens navn for manipuleret

 

Fæstningen i Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Rusland/Makedonien: Fredagens afstemning i det makedonske parlament om landets nye navn var manipuleret og præget af trussler og korruption. Det siger Rusland udenrigsministerium, skriver russiske medier.

Makedoniens parlament vedtog fredag forfatningsmæssige ændringer som gør det muligt at ændre Makedoniens navn til Republikken Nordmakedonien. Det lykkedes Zoran Zaevs regering at opnå det nødvendige totredjedels flertal i parlamentet ved at overbevise otte medlemmer af oppositionen om at stemme for aftalen, men afstemningsprocessen blev ifølge russerne præget af manipulation.

”Vi betragter det der er sket, som åben krænkelse af alle normer, juridisk og moralsk. Denne beskidte manipulation kan ikke betegnes som et udtryk for parlamenstmedlemmernes vilje, skriver Ruslands udenrigsministerium i en meddelelse.

Russerne er ikke alene med kritikken af processen i Makedoniens parlament. Ligeledes den græske forsvarsminister Panos Kammenos sagde umiddelbart efter fredagens afstemning, at afstemningen var præget af korruption og trusler.

Selvom at aftalen er blevet vedtaget, er regeringspartiet er fortsat langtfra det endelige mål, som vil gøre det muligt at ratificere navneaftalen. Ændring af den makedonske forfatning forventes at tage op imod tre måneder og kræver flere afstemninger undervejs.

Navneaftalen med Grækenland om Makedoniens nye navn er en forudsætning for landets NATO medlemskab og europæisk integration. Der blev afholdt en folkeafstemning om navneændringen, som dog blev ugyldig på grund af lav vælgerdeltagelse. Navneaftalen skal også ratificeres i det græske parlament. Ligeledes her forventes der problemer med vedtagelsen. ota

Share This