Rumænien skændes om folkeafstemning om korruption

Rumæniens præsident Klaus Iohannis

Rumæniens præsident Klaus Iohannis

Rumænien: Hundredevis af rumænere demonstrerede i de seneste dage mod regeringens planer om at give amnesti til omkring 3.000 dømte, heriblandt i korruptionssager med en beløbsgrænse på 50.000 euro. Sagen fik den rumænske præsident Klaus Iohannis til at foreslå en folkeafstemning om korruption. Forslaget om en folkeafstemning får dog delte reaktioner.

Politolog Sorin Ionita advarer generelt imod, at en folkeafstemning får en alt for stor betydning. Rumænien har ifølge ham ikke brug for en folkeafstemning, men derimod en ærlig debat om emnet i parlamentet.

“En folkeafstemningspotentiale som et instrument for en direkte demokrati er totalt overvurdret. Især i en overfladisk og hysterisk tid domineret af fake-news som i dag. Vi skal heller forlange, at vores ledere seriøst diskuterer emnet i parlamentet. Ville det ikke være det mest normale, især fordi en kollektiv amnesti, et emne, som ingen anede noget om blot for en måned siden, pludselig er blevet det absolut vigtigste emne i landet?, spørger Sorin Ionita.

Anderledes ser på sagen Deutsche Welle-Romania, som betegner Klaus Iohannis folkeafstemning som en mulighed for at ændre rumænernes mentalitet omkring korruption.

“Præsident Iohannis initiativ og en folkeafstemning kunne give kampen mod korruption den forankring, den har manglet. Det er rigtigt at en del af rumænere i løbet af de seneste 15 år har arbejdet for en kamp mod korruption, men diverse psykologiske grunde har betydet at ikke alle har gjort noget ved den. En folkeafstemning, som vil sætte korruption i centrum af befolkningens bevisthed, vil være et godt skridt på vejen. ota

Share This