Rumænien protesterer mod Ukraines nye minoritetslov

Rumæniens præsident Klaus Iohannis Foto: European People’s Party

Af Michael Skovgaard

Rumænien/Ukraine: Rumænien hævder, at loven blev vedtaget uden at konsultere Venedigkommissionen eller den rumænske minoritet i Ukraine – det skriver flere ungarske medier.

Landet har bedt Ukraine revidere den nye lov om etniske minoriteter. Selv om den er en forbedring, lever den ikke op til de krav, som den rumænske minoritet i Ukraine har forlangt. Ukraine vedtog den nye lov 13. december for at imødekomme krav med henblik på landets optagelse i EU..

Nu har Rumæniens udenrigsministerium bedt Ukraine konsultere Venedigkommissionen, som blev dannet i 1990 efter Murens fald for at bistå østlande med at indføre demokratiske værdier. Et af Rumæniens kritikpunkter er manglende garanti for retten til uddannelse eller skolegang med rumænsk som hovedsprog, hvilket ikke er klart formuleret i den nye lov.

Tidligere har Ungarn ytret kritik af manglende rettigheder for den ungarske minoritet i Transkarpatien i den vestlige del af Ukraine. Det handler blandt andet om påtvunget brug af ukrainsk som officielt sprog, som blev vedtaget i 2018. Derfor har Ungarn bedt Ukraine vedtage en lov, som beskytter etniske minoriteter i Ukraine.

Der bor ca. 150.000 etniske ungarere i Ukraine, men rumænere er langt den største gruppe efter russere med godt 400.000.

Share This