Rør ved tjekkisk kunst og få en oplevelse

Plakat

”Rør ved mig” Frederiksberg Hovedbibliotek Falkoner Plads 3, Frederiksberg (21. juni – 8. juli)

 Af Søren Riishøj

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Danmark: En spændende føle-udstilling ved navnet ”Rør ved mig” er åben for publikum på Frederiksberg Hovedbibliotek. Udstillingen er arrangeret af Foreningen Hapestika, som har eksisteret siden 1990, hvor gruppen havde den første udstilling. Hovedidéen ved udstillingen er at tilbyde en berøringsmæssig oplevelse af kunstværker af høj kvalitet som alternativ til den visuelle oplevelse. Den første udstilling af denne type blev arrangeret i Tjekkiet i 1990 af specialpædagog Terezie Hradilková i samarbejde med en gruppe unge tjekkiske kunstnere. Terezie Hradilková arbejdede indenfor blindesamfundet, men efter flere udstillinger af samme art viste det sig, at en sådan udstilling også var interessant for børn og voksne uden synshandicap. Besøgende uden synshandicap kan få bind for øjnene, så de opfatter kunstværkerne på samme måde som deres blinde medborgere.

Hver udstilling er sammensat således, at der præsenteres forskellige nulevende tjekkiske kunstnere.

Foto: Søren Riishøj

Foto: Søren Riishøj

Denne gang har de besøgende mulighed for at udforske værker af traditionelle tjekkiske billedhuggere som Emil Filla, Otto Gutfreund og Radoslav Kratina, samt værker af nulevende kunstnere, bl.a. Jakub Geltner og Veronika Richterová.

Udstillingen markerer afslutningen på det tjekkiske formandskab for Visegrad-gruppen, fra juli overtager Polen formandskabet. Ved åbningen af udstillingen mandag talte bl.a. den tjekkiske ambassadør i Danmark Jiri Brodsky. Til stede ved åbningen var også de slovakiske og ungarske ambassadører.

Udstillingen er arrangeret i samarbejde med den tjekkiske ambassade i København, Prague City Hall, tjekkisk forening i Danmark, Frederiksberg kommune, Biblioteket Frederiksberg, Dansk Blindesamfund samt Café Svejk.

Share This