Robert Biedron’s parti passerer 10 pct.

Robert Biedron Foto: Silar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I den seneste meningsmåling fra ”Poliste” offentliggjort i avisen ”Super Express” passerer Robert Biedron’s nye parti 10 pct. i vælgeropbakning og bliver en ”tredje kraft” i det polske parlament efter næste valg, hvis tallet holder. Så stor har opbakningen til partiet ikke været i nogen tidligere måling.

Største konkurrent for Biedron’s centrum-venstre parti ved valgene til Europaparlamentet og det nationale parlament er Grzegorz Schetyna’s Borgerplatformen, der stræber efter at være den samlende kraft blandt partierne i opposition til det regerende Lov og Retfærdighedspartiet. Biedron har mindre landspolitisk erfaring end Schetyna, han var op til sidste lokalvalg borgmester i byen Slupsk.

Heller ikke rent organisatorisk kan Biedron’s nye parti ikke måle sig med Borgerplatformen. Borgerplatformen vil måske, som ved de sidste lokalvalg, indgå alliance med Kartazyna Lubnauers parti ”Nowoczesna” (”Moderne”). Biedron scorer mange point i målinger over vælgernes tillid til politikerne, i hvert fald ligger han klart højere end tallene for Schetyna.

Skal oppositionen vinde næste valg skal stemmespild undgås, hvilket ultimativt kræver, at der bliver oprettet mindst to partialliancer. Den ene kan have Borgerplatformen som nøgleparti. En anden kan omfatte venstrepartier, herunder venstrealliancen SLD. Problemet er at det lille socialdemokratiske parti ”Razem” (”Sammen”) med blot 1-2 pct. af stemmerne bag sig ikke vil i alliance med SLD.

Indtil videre agter også Biedrons parti at gå til valg selvstændigt. Det kan kun gavne Lov og Retfærdighedspartiet. Problemet med stemmespild bliver ikke løst, med mindre der sker noget uventet. Dertil kommer, at selve valgsystemet favoriserer store partier. Så flere partier giver færre mandater end få, selv hvis spærregrænsen på de 5 pct. for partier og 8 pct. for valgalliancer overvindes.   

Share This