Racisme kan koste Rusland stortalent

Brian Idowu efter en kamp imod Lokomotiv Moskva i 2014. Foto: Рыбакова Елена

Brian Idowu efter en kamp imod Lokomotiv Moskva i 2014. Foto: Рыбакова Елена

Racisme tvang den talentfulde forsvarsspiller Brian Idowu væk fra Zenit som ungdomsspiller, og nu kan han også snart være tabt for det russiske landshold.

Af Toke Theilade

Når Ruslands fodboldlandshold på fredag møder Elfenbenskysten, har de tre spillere født udenfor landets grænser med i truppen. Tyske Roman Neustädter og brasilianerne Mario Fernandes og Guilherme Marinato har alle fået russisk statsborgerskab indenfor det sidste år.

I erkendelsen af, at det russiske talentudviklingssystem ikke er effektivt nok til at kunne levere dygtige nok spillere til, at Rusland kan nå sit mål ved VM på hjemmebane i 2018, begyndte daværende sportsminister og præsident for Den russiske fodboldunion Vitaly Mutko at uddele statsborgerskab til dygtige spillere, der enten spillede i Rusland eller havde russiske rødder, som Neustädter.

Derfor er det også ironisk, at en af de få spillere, der rent faktisk har formået at tage den svære rejse fra talent til etableret spiller i den bedste russiske række, RFPL, nu er tæt på at skifte sit russiske pas ud med et udenlandsk.

Amkar Perms forsvarsspiller Brian Idowu har fanget interessen fra det nigerianske landshold. Idowu, hvis far er nigerianer og mor er halvt nigerianer og halvt russer, er født og opvokset i Skt. Petersborg og er russisk statsborger, men hans nigerianske aner gør, at han ligeså kan stille op for Nigerias landshold.

I november sidste år blev han faktisk udtaget til the Super Eagles, som landsholdet kaldes i hjemlandet, men dengang var der ikke tid til at få papirerne i orden, hvorfor han måtte blive i Perm. Havde han fået debut for Nigeria dengang, ville han have været låst til landet, men da han endnu ikke har spillet en officiel A-landskamp, kan han stadig frit vælge i mellem det russiske og nigerianske landshold.

Som barn så Idowu dog ikke sig selv som nigerianer. Han voksede som nævnt tidligere op i Skt. Petersborg, hvor han ligesom sine venner gik i skole, spillede fodbold og drømte om en dag at spille for byens stolthed Zenit. I 1999, i en alder af syv år, blev Idowu meldt ind i Zenits berømte akademi, og det så længe ud til, at han rent faktisk havde en chance for at komme på førsteholdet.

Racisme satte en stopper for drømmen

Da han blev teenager, begyndte tingene desværre at ændre sig. ”Jeg kom aldrig videre end træningssessioner med ungdomsholdene,” fortalte Idowu i et længere interview med Amkars hjemmeside for to år siden. ”Det blev hentydet, at med min hudfarve så var vejen til førsteholdet umulig. Grunden var fansene, der ikke kunne lide mørkhudede spillere.”

Tidligere havde hudfarven dog ingen rolle spillet fortalte Idowu i samme omgang.

”I gymnasiet tænkte jeg sjældent på den de problemer [racisme red.], men da jeg blev ældre, lærte jeg om skinheads, selvom jeg sjældent kom i kontakt med dem. Der var dog en dag i metroen, hvor min ven så en gruppe af dem, og råbte ”løb!” til mig. Mine forældre var altid bekymrende omkring dette, og jeg kunne ikke bevæge mig frit rundt i byen.”

I 2010, i en alder af 18 år, forlod Idowu Zenit på en fri transfer, uden at han nogensinde kom i nærheden af at spille for førsteholdet. Samme år flyttede han til Perm, små 1.200 kilometer øst fra Moskva, hvor han skrev under med Amkar, som han fik debut for to år senere.

Lykken blev fundet i Perm

Idowus gennembrud på højeste niveau kom dog ikke lige med det samme på trods af den tidlige debut. Idowu brugte en enkelt sæson på lån hos Dinamo Skt. Petersborg, der dengang spillede i Ruslands næstbedste række, og det var først i 2014/2015-sæsonen, efter at Amkar ansatte Gadzhi Gadzhiev, der var med til at vinde guld ved OL i 1988 for Sovjetunionen, som cheftræner, at tingene begyndte at se bedre ud.

I løbet af de næste måneder fik Idowu mere og mere spilletid, og i sidste spillerunde startede han inde, da Amkar sluttede sæsonen af på fornem vis ved at hente 3-3 på udebane imod Spartak Moskva.

I sidste sæson fik Idowu endnu mere spilletid, og Gadzhiev var tydeligvis glad for den alsidige forsvarsspiller, der fik lov til at spille i både højre og venstre side såvel som på midtbanen.

I denne sæson er han startet i 18 ud af 19 kampe, og han er blot blevet skiftet ud to gange. For to uger siden fik han hævn over klubben, der ikke ville bruge ham, da han med en fremragende kamp hjalp Amkar med at slå de himmelblå fra Skt. Petersborg med 1-0. Han havde endda en fod med i kampens eneste mål.

I og med at Idowu har etableret sig selv som stamspiller hos Amkar, så er det ingen overraskelse, at Gadzhiev gerne ser ham forblive russer. Klubberne i RFPL er forpligtet til altid at have seks russere på banen, og hvis Idowu får debut for Nigeria, og dermed ikke kan spille for Ruslands landshold, så vil han tælle som udlænding i ligaens øjne, hvilket gør at han mister værdi både på og uden for banen.

Kort efter Idowu blev udtaget til Nigerias landshold sidste år, udtalte Gadzhiev til Championat: ”Da Brian fik tilbudet, kom han til mig efter råd. Mit råd var simpelt: Jeg rådede ham til at tage sig tid til at udvikle sine evner, at blive bedre og stærkere, og så håbe på, at han får chancen for at spille for det russiske landshold. Hvis det ikke sker, så kan han altid tage tilbage og snakke med Nigerias landshold.”

Idowu kan snart få debut for Nigeria

På trods af Gadzhievs råd og Amkars interesser, så ligner det mere og mere, at Idowu, der forlængede sin kontrakt med Amkar til 2020 i februar, snart får sin debut for Nigeria. Ifølge nigerianske medier har Idowu allerede lovet landstræner Gernot Rohr, at han er klar til at spille, hvis han bliver udtaget.

Sidste år rejste Rohr Europa tyndt i jagt på spillere med nigerianske aner, der kunne forstærke hans landshold, og dengang gjorde han det klart, at Idowu var et af hans hovedmål. ”Jeg har planer om at besøge [Ola] Aina og hans far i England igen snart og Idowu i Rusland. Jeg er interesseret i disse to spillere, da de har evnerne til at gøre the Eagles stærke.”

Ruslands landstræner Stanislav Cherchesov, der trænede Idowu i Amkar i mellem 2013 og 2014 uden at give ham en chance på førsteholdet, har endnu ikke udtalt sig om forsvarsspillerens perspektiver i hjemlandet, hvor han endnu ikke har været udtaget.

Nigeria fører i øjeblikket deres VM-kvalifikationsgruppe, hvorfor det ser ud til, at Idowu, skulle han vælge at stille op for sin fars fædreland, kan se frem til at spille VM i Rusland næste sommer.

 

Share This