Putin til møder i Kazakhstan

Almaty i Kasakhstan Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/Kazakhstan: Den 8.-9. november drager Putin til flere vigtige møder i Kazakhstan. Her skal holdes møder i CSTO, den kollektive sikkerhedsorganisation, der indbefatter Rusland, Kazakhstan, Hviderusland, Kirgisistan og Armenien. Putin skal derudover særskilt mødes med Kazakhstans aldrende præsident Nursultan Nazarbajev og tale ved det særlige Forum for Interregionalt Samarbejde mellem Rusland og Kazakhstan.

Forud herfor holdes der møder mellem  udenrigsministrene, forsvarsministrene og i den særlige komite for sekretærerne for de involverede landes sikkerhedsråd. De nævnte mindre SNG-lande er, trods meningsforskelle, enige om at fastholde dialogen og samarbejdet. Rusland er uanset landets økonomiske problemer en vigtig partner.

Men der satses på en multivektor-politik, også at fremme samarbejdet med vestlige lande og med EU. Georgien er ikke er med, landet fører det der meget rammende bliver betegnet som en “pragmatisk vest-orienteret politik”. Altså at nærme sig Vesten længst muligt samtidig med at opretholde og måske endda udvide kontakterne til Rusland.

Kun Ruslands forhold til Ukraine er kendetegnet ved “krige” på flere fronter, eksempelvis omkring sejladsen i Azov-havet, omkring kirkerelationerne, og ikke mindst de talrige destruktive sanktionskrige.

Share This