Putin håber stadig på et bedre forhold til Trump

Vladimir Putin Foto- Mil.ru

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Under BRICS topmødet lige nu i den kinesiske by Xiamen erklærede Vladimir Putin, at Rusland fortsat vil forfølge sine nationale interesser, men at han stadig håber på et bedre forhold til Trump-administrationen. Rusland vil i hvert fald, erklærede han, søge at opnå det nødvendige kompromis’er.

Han udtalte også, at Rusland vil kunne acceptere fredstyrker i Østukraine ledet af FN og i samarbejde med OSCE. Omkring Nordkorea afviste han, at yderligere sanktioner vil være vejen frem og henviste i den forbindelse til erfaringerne fra Libyen og Irak.

Som reaktion på lukningen af det russiske generalkonsulat i San Fransisco vil Rusland uden tvivl yderligere reducere tilstedeværelsen af amerikanske diplomater i Rusland. Men det er også rimeligt, mente han. I øjeblikket er der 1300 amerikanske diplomater udstationeret i Rusland, kun 455 russiske i USA og af dem er 155 ansat i FN, så det reelle tal er på blot 300. Samme antal diplomater i begge lande vil være rimeligt, og det skulle også tidligere have været aftalt.

Putin blev under BRICS-mødet naturligt nok spurgt, om han stiller op ved præsidentvalget næste år. Og som før svarede han undvigende med henvisning til, at “al politik hører op”, den dag valgkampen skydes i gang, og det er ikke det rette tidspunkt herfor lige nu.

Share This