Prag 6 vil af med Konev- statue, Rusland truer med sanktioner

Statuen af Konev i Prag Foto: Prag 6

Tjekkiet/Rusland: Problemerne omkring statue af den sovjetiske marskal Konev mellem kvarteret Prag 6 og Rusland fortsætter. Byrådet i Prag 6 besluttede på sit møde torsdag, at statuen af Konev skal fjernes og installeres et nyt sted. I stedet for statuen vil Prag 6 opføre et monument til minde om Prags befrielse, skriver tjekkiske medier.

Byrådets beslutning afstedkom straks en ny bølge protester i Rusland.

“Tjekker er en venlig og fredselskende nation. De har aldrig opnået nogen militære sejre, og det opnår de heller ikke i denne krig mod marskal Konen statuen. Selvom statuen muligvis forsvinder fra pladsen, bliver Konev altid indskrevet i historien som den der har besejret nazisme. Hvis nogen vil tænke tilbage på de mennesker som fører en krig mod statuen, bliver de kun husket som skurke, skriver Rossijskaja Gazeta i en kommentar.

Den russiske senator Sergej Cekov foreslår endda handelsmæssige sanktioner mod Tjekkiet, mens den russiske kulturminister har tidligere kaldt Prag 6`s borgmester Ondrej Kolar for en gauleiter, en nazistisk leder. Torsdag supplerede han i Ria Novosti med:

“Hvis vi skal opføre os, som denne tjekkiske politiker vil have, vil det næste skridt formentlig være afbrænding af russiske bøger.”

Fredag kommenterede også det russiske udenrigsministerium beslutningen.

“Den vedtagne beslutning på niveau af en bydelbeslutning, kan ende med at blive en vigtig grund til et gensidigt forhold. Den kan have en alvorlig skadevirkning og forbliver ikke uden svar, skriver ministeriet. ota

Share This