Porosjenko styrer mod præsidentposten

Porosjenko

Petro Porosjenko, måske Ukraines kommende præsident Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Forretningsmand Petro Porosjenko har store chancer for at vinde præsidentvalget i Ukraine den 25. maj og blive Ukraines kommende præsident. Formand for partiet UDAR, boksemesteren Vitalij Klitjko har opgivet sin egen kandidatur og støtter i stedet Petro Porosjenko.

Ifølge de seneste meningsmålinger omtalt i ukrainske medier, har Petro Porosjenko støtte af omkring 25 procent af ukrainere. Den næste i rækken, tidligere premierminister Julia Timosjenko, får kun støtte fra 8,2 procent af ukrainere. De foreløbige meningsmålinger gør Petro Porosjenko til en klar vinder. Porosjenko har endnu ikke meddelt sin kandidatur, men alle regner med, at han vil stille op. Fristen for at anmelde kandidaturen er i morgen.

Petro Porosjenko hører med en formue på omkring to milliarder dollar blandt Ukraines rigeste mennesker og er den største producent af chokoladeprodukter i Ukraine. Han bliver derfor ofte omtalt med navnet, chokoladekongen. Derudover er han ejer af flere ukrainske medier og en skibsværft.

Porosjenko har været udenrigsminister under Viktor Justjenkos regering og erhvervsminister under Viktor Janukovitjs regering og er især kendt for sin evne til at indgå kompromisløsninger. Han er samtid den eneste ukrainske oligark, som hele tiden har støttet protesterne på Maidan.

Udover Porosjenko og Timosjenko opstiller ligeledes en af lederne fra Regionernes Parti, Serhij Tihipko, tidligere guvernør fra Kharkiv, Michail Dobkin, samt den højreradikale leder Dmitro Jarosj.

Vitalij Klitjko har meddelt, at han i stedet for præsidentposten vil stille op til posten som borgmester i Kijev. Et valg som ligeledes foregår den 25. maj. ota

 

Share This