Polske nationalister begynder at røre på sig

Det polske nationalistiske parti ONR demonstrerer i Krakow i 2007 Foto: Wikimedia

Det polske nationalistiske parti ONR demonstrerer i Krakow i 2007 Foto: Wikimedia

Usædvanlig mange tog tidligere i november måned del i de nationalistiske marcher i Polen, efter terroren i Paris stiger risikoen for yderligere radikalisering

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I Warszawa’s gader råbte omkring 70.000 slagord som ”Polen for polakker”, ”forsvar den hvide race”, ”død over fædrelandets fjender”, ”vi er det katolske Polens fremtid” rettet mod flygtninge og immigranter og ”ugudelige” liberale og venstre-radikale, der nægter at ”bære korset”.

Blandt talerne i Warszawa var det nye medlem af parlamentet for Kukiz’ parti, Adam Andruszklewicz, derudover talte bl.a. Tomasz Dorosz fra det nationalistiske ONR og en repræsentant fra Jobbik.

Jobbik er et højreekstremt parti i Ungarn, der ser gode muligheder i Polen efter valget i oktober.

I modsætning til sidste år kom det denne gang ikke til voldelige konfrontationer med politiet, men det stigende antal demonstranter og radikaliseringen er dybt bekymrende.

Den vil givetvis vokse efter terroren i Frankrig denne weekend. Frygten for regulære vold og borgerkrigsagtige tilstande er i forvejen stor, dersom det er kommet til en større indvandring fra Nordafrika og Mellemøsten.

Polen har ikke erfaringer med den type indvandring, og har, som beskrevet af Rafal Balczynski (www.laender-analysen.de/Polen) ikke udarbejdet detaljerede langsigtede strategier.

Der er heller ikke udarbejdet konkrete planer og bevilget tilstrækkeligt med ressourcer. Demonstrationerne og valgresultatet den 25.oktober varsler ikke godt for polsk deltagelse i EU’s fælles asylpolitik og den obligatoriske kvotefordeling.

Share This