Polske madvareproducenter og supermarkeder snyder deres kunder

Biedronka Foto- Artur Andrzej

Polen: Grahambrød uden grahamsmel, kyllingekød pumpet med vand, produkter af oksekød, lavet af svinekød, smørbagværk lavet uden smør, luksuskager uden fløde og vaniljesukker med kunstige farvestoffer i stedet. Polske madvareproducenter og supermarkeder snyder deres kunder. Det viser 7.000 inspektioner, som Den polske landbrugs- og handelsinspektion gennemførte i løbet af det seneste år. I en lang række tilfælde opdagede inspektionerne bevidst snyd, hvis formål er at snyde polske forbrugere. Det er det største problem på det polske forbrugermarked, rapporterer Fakt.

Der blev opdaget snyd i alle områder, der blev inspiceret af polske inspektører. Inspektørerne fandt for eksempel i en af ​​detailkæderne næsten syv tons fjerkrækød, der var fyldt med vand. Hver pakke var omkring en fjerdedel tungere, end den burde have været. Også frosne fisk var 26 procent tungere, end de burde have været. Inspektørerne fandt ud af, at en fjerdedel af vægten angivet på pakken var is. Op mod 77 % af de kontrollerede produkter, der skulle have været lavet af oksekød, var faktisk lavet af væsentligt billigere svine- og fjerkrækød. Mere end 44 procent af de produkter, der skulle indeholde fetaost, indeholdt blot billige erstatninger. Inspektioner afslørede også bevidst bedrageri i produktionen af ​​bageri- og konfektureprodukter. 37 procent af de testede brød- og wienerbrødsprodukter, der skulle laves med grahamsmel, indeholdt faktisk ikke et eneste gram grahamsmel. Tilsvarende indeholdt konfektureprodukterne ikke ægte fløde eller vaniljesukker, men kunstige madfarvestoffer.

“Selvom fødevareemballagen skal angive, hvad varen er lavet af, fandt inspektionen ud af, at virkeligheden er anderledes. Højkvalitets og dyre råvarer blev rutinemæssigt erstattet af de billigste. Der manglede dog ofte oplysninger om disse, samt om anvendte fosfater eller allergener i produktet. Forsætligt og ulovligt var der desuden angivet markant forlængede sidste anvendelsesdatoer på produkterne, skriver Fakt med henvisning til kontrolrapporten.

Polskproducerede madvarer bliver i stigende grad også solgt i Danmark, hvor mere eller mindre alle danske supermarkeder sælger polskproducerede varer. ota

Share This