Polske journalister protester mod landets nye medielov

Polskie Radios bygning i Warszawa Foto: Daniel Koć

Polskie Radios bygning i Warszawa Foto: Daniel Koć

Polen: Siden Nytårsdag klokken fem om morgen kan man på den polske radiostation Polskie Radio (PR) hver time høre skiftevis den polske nationalsang og An die Freude fra Bethovens 9. Symfoni, som er EU`s hymne, skriver polske medier som henviser til den polske avis Rzeczpospolita.“Det er vores symbolske protest, hvor vi gerne vil udtrykke vores alvorlige bekymring for at miste uafhængighed. Vores protest vil vare så længe som muligt, formentlig til ankomsten af de nye medarbejdere fra Lov og Retfærdighedspartiet, siger direktør for Program 1, Kamil Dabrowa.

Den polske regering vedtog Nytårsaftendag en lov, som blandt andet giver landets regerende parti Lov og Retfærdighed mulighed for at indsætte egne folk i statslige medier og dermed styre, hvad medierne kommer til at skrive om. Den nye lov mangler kun den polske præsidents underskrift for at blive gældende.

“De ønsker en fuld og ukontrolleret magt. I første omgang har de angrebet forfatningsdomstolen, kort efter medierne. Offentligheden må ikke blot se til denne uretfærdighed, skriver den polske avis Gazeta Wyborcza, som bakker de protesterende journalister op. ota

Share This