Polske civilsamfundsorganisationer opfordrer til forsoning med Ukraine

En mindetavle i Czerwona_Woda i Volhynien Foto: Glaube

En mindetavle i Czerwona_Woda i Volhynien Foto: Glaube

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ukraine: En række polske civilsamfundsgrupper og organisationer i Polen, Sammenslutningen af Ukrainere i Polen, Institut for Offentlige Anliggender, Bartory Foundation og den polske Helsinki-komite appellerer i en fælles udtalelse polakker og ukrainere om en “genskabe tilliden mellem vores to samfund”.

I udtalelsen hedder det også, at de historiske spørgsmål bliver udnyttet i det politiske spil og truer med fuldstændig at ødelægge de landvindinger, der er blevet opnået i forholdet mellem Polen og Ukraine.

Striden om begivenhederne under Anden Verdenskrig og massemordene på polakker i det vestlige Ukraine blev yderligere skærpet, da det polske parlament i juli måned i år vedtog en resolution, der stempler den ukrainske hær OUN-UPA’s handlinger over for polakker som intet mindre end folkemord.

Forholdet mellem Polen og Ukraine er i det hele taget blevet en del køligere under den ny national-konservative polske regering, ledet af Lov og Retfærdighedspartiet og præsident, Andrzej Duda.

Share This