Ad

Polsk reaktion på storm på Kongressen

Foto: Olek Remesz

Polen: Begivenheder, der fandt sted i Washington onsdag, får en stor omtale i Polen. En række liberale politikere og journalister opfatter situationen i polariserede USA som et muligt scenarium for den fremtidige udvikling i Polen, når landet skifter regering. Der peges desuden på den nuværende regerings tætte relationer til Donald Trump.

Polsk tv, som regeringen kontrollerer, skrev derefter på twitter, at ′′ en del af demonstranter i Kongressen begyndte at opføre sig som den polske opposition”.

Den polske præsident Andrzej Duda reagerede på begivenhederne i USA senere om natten. ′′ Washington-begivenheder er amerikanske indre anliggender, som er demokratiske og retsstatsprincipper. Regeringen afhænger af vælgernes vilje, og statens og borgernes sikkerhed overvåges af myndighederne. Polen tror på det amerikanske demokratis magt.”

Præsident for senatet Tomaš Grodzki fra oppositionspartiet Borgerlatformen skrev: ′′ Kære amerikanere, hvis I svigter eller forlader demokratiets fundament, vil verden ændre sig dramatisk.” Polsk diplomati har endnu ikke kommenteret situationen. ota