Polsk premierminister skal stå skoleret i dag i Bruxelles

Polens premierminister Beata Szydlo Foto: Platforma Obywatelska RP

Polens premierminister Beata Szydlo Foto:
Platforma Obywatelska RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: På et vigtigt møde i dag tirsdag skal Polens ministerpræsident Beata Szydlo forsøge at overbevise Kommissionen om, at den polske regering gør sit bedste for at få indgået et kompromis i sagen om den polske forfatningsdomstol.

Men ikke mange i Bruxelles tror på, at det vil lykkes. I det polske parlament har Szydlo tidligere forsvaret sig mod beskyldningerne fra Kommissionen, ligesom parlamentet har vedtaget en resolution om “forsvar for Polens suverænitet”.

Kommissionen er endnu ikke kommet med sin “opinion” i spørgsmålet om forfatningen og den polske regerings håndtering af sagen. Måske, forlyder det i polsk presse, rejser viceformand for Kommissionen, Franz Timmerman på lynvisit til Warszawa forinden.

Kommissionen vil måske komme med sin “opinion” onsdag, derefter har den polske regering et par uger til at svare på kritikken. Er konflikten stadig ikke løst indledes så 2. etape. Det kan føre til 3.etape, hvor EU’s medlemslande skal tage stilling til, om Polen skal fratages stemmeret i EU i henhold til Lissabon-traktatens paragraf 7.

Det vil kræve enighed blandt EU’s andre medlemslande, og her har Ungarn erklæret sig imod. Om andre også vil være imod, ved vi ikke lige nu. Men Polens mulighed for at øve lobbyvirksomhed over for andre regeringer er dårligere end Ungarns, vurderer de fleste eksperter.

Share This