Ad

Polsk institut: Lech Walesa var hemmelig agent Bolek

Lech Walesa Foto: Ota Tiefenböck

Lech Walesa Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Polens tidligere præsident, leder af Solidaritet og modtager af Nobels Fredspris Lech Walesa var agent af det polske hemmelig politi under Polens kommunistiske fortid. Det mener leder af Instituttet for National Erindring (IPN) Jaroslaw Szarek, skriver polske medier.

Ifølge Szarek har uafhængige videnskabsmænd bevist at agenten Bolek skrif fra det hemmelige politis materialer er identisk med Lech Walesas skrift. Der er ifølge ham beviser for, at Walesa var det hemmelige politis agent i årene 1970 til juni 1976 og har videregivet informationer om sine kollegaer, en tjeneste han har modtaget penge for.

Lech Walesa har i flere omgange afvist at have samarbejdet med Polens hemmelige politi. Kritikerne peger derudover på, at IPN under landets nuværende ledelse er blevet en slags historisk politi og dermed blevet utroværdig. IPN`s udmelding kommenterer ligeledes Polens tidligere udenrigsminister Radek Sikorski.

“Hr. præsident, jeg har kritiseret deres tid som præsident og jeg mener også, at de har begået en stor fejl i sin tid ikke at have indrømmet en øjeblikkelig svaghed. Men jeg vil gerne takke dem for deres tale i 1979, for deres strejke i Lenin værftet, for Polens overgang til frihed uden spild af blod. De er et større menneske end deres kritikere. Kun de der ikke har kæmpet er uden fejl, skriver Radek Sikorski på Twitter. ota