Polsk bevægelse vil forsvare demokratiet i Polen

KOD Foto: KOD

KOD Foto: KOD

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Tilbage i 1970erne, under kommunismen, oprettede dissidenter i Polen Komiteen til Forsvar for Arbejderne (KOR). Efter regeringsskiftet og ”lynkrigen” mod oppositionen og magtens tredeling oprettes der nu efter samme model en særlig Komite til Forsvar for Demokratiet (KOD).

Sidste lørdag havde 2.500 sluttet sig til via Facebook, men allerede dagen efter over 25.000. I disse dage er yderligere omkring 15.000 nye medlemmer kommet til.

Initiativet er taget af den 47-årige IT-ekspert Mateusz Kijowski. Herfra understreges, at målet for KOD, ganske som for KOR for 40 år siden, er at bekæmpe et regime der står for et lukket, isoleret og udemokratisk Polen og knægter det frie ord, den frie presse, uafhængige domstole og frie valg.

Gruppen omkring KOD har allerede organiseret sig med personer, der står for at rekruttere nye medlemmer, sikre kontakt til medierne og arbejde med foreningens love og statutter. Der søges også støtte fra polakker i udlandet.

Den nye regering i Warszawa og dens støtter i medieverdenen modtager ikke overraskende det nye initiativ med foragt, men oprettelsen af KOD – og ”orbaniseringen” i Polen i det hele taget – vil uden tvivl skade Polens renomé i udlandet og ikke mindst i EUs EU’s to største lande, Tyskland og Frankrig.

Her er man allerede stærkt utilfreds med udmeldingerne fra Warszawa i flygtningespørgsmålet.

Share This