Politisk ustabilitet rammer Georgien

Georgiens hovedstad Tbilisi Foto: Ota Tiefenböck

Georgiens hovedstad Tbilisi Foto: Ota Tiefenböck

Stigende politisk spænding afløser en forholdsvis stabil periode i georgisk politik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Georgien: Over de seneste uger er den politiske situation i Georgien blevet alvorligt forværret, skriver Maciej Falkowski for det polske Centrum for Øststudier (OSW).Georgiens regerende parti Georgiens Drøm har direkte eller indirekte igangsat en række aktioner rettet mod oppositionspartiet Forenet National Bevægelse, der har sit udspring tilbage under Mikheil Saakasjvili. Saakasjvili er i dag er guvernør i Odessa og der er udstedt en arrestordre på ham.

Et af mange eksempler på disse aktiviteter fra regeringens side er et forsøg på at sikre sig kontrol over Rustavi-2 TV stationen, der er knyttet til oppositionen. Dertil kommer sager rettet mod oppositionspolitikere ved domstolene.

Der er opstået veritabel politisk krig mellem præsident Giorgi Marqvelasjvili og ministerpræsident Irakli Garibasjvili, mend den uformelle leder af Georgiens Drøm, Bidzina Ivanishvili involveret.

Garibasjvili har ligefrem kaldt det førende oppositionsparti en ”kriminel organisation”, og under flere pro-regeringsdemonstrationer er der rejst krav om et regulært forbud mod Forenet National Bevægelse.

Med forværringen af den politiske situation kommer Georgien nærmere de forhold der kendes i kriseramte andre svage stater som for eksempel Moldova og Ukraine og flere stater på Balkan, hvor regeringerne misbruger deres magt, og oppositionen ikke respekterer de demokratiske spilleregler og i stedet opfordrer folk til at gå på gaden og vælte de siddende regeringer med vold.

Der skal være valg i Georgien senest i efteråret 2016, og ifølge meningsmålingerne er støtten til Georgiens Drøm svundet ind. Tilslutningen til Forenet National Bevægelse er heller ikke høj, men omtrent halvdelen af befolkningen har endnu ikke taget stilling.

De sociale frustrationer stiger i takt med de stigende økonomiske problemer, og mens det sker, daler Vestens engagement i Georgien, og opbakningen til euroskeptiske pro-russiske partier vokser.

Share This