Politisk krise rammer Bulgarien

Bulgariens premierminister Bojko Borisov: Foto: European People's Party

Bulgariens premierminister Bojko Borisov: Foto: European People’s Party

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Bulgarien: Nationalrådet for Venstrefløjspartiet ABV (Alternativ for Bulgarien) ledet af tidligere præsident Georgi Parvanov har trukket sin minister for arbejde Ivailo Kalfin fra regeringen og vil tage endelig beslutning om en videre deltagelse i Boyko Borisovs regering den 15. maj, skriver “Balkan Insight”.

Årsagen til partiets sandsynlige udtræden af regeringen er forslaget om en ny valglov, som gør det sværere for bulgarere bosiddende i udlandet at stemme ved valg.

Forslaget støttes af de to andre partier i regeringen, ud over GERB den Reformistiske Blok og den Patriotiske Front..

ABV klager over ikke at kunne være med på det møde, hvor emnet blev drøftet. Forslaget er i høj grad rettet mod tyrkere bosiddende i udlandet og deres mulighed for at stemme.

Det er ikke første gang, ABV har truet med at forlade regeringen. Den Patriotiske Front truer selv med at træde ud af regeringen, hvis forslaget til ændring af valgloven ikke bliver vedtaget.

Træder ABV ud af regeringen, har Borisov og hans regering mistet sit flertal i parlamentet. Dermed er Bulgarien endnu engang bragt i en politisk krise med risiko for valg i utide.

Share This