Politikernes selvangivelser chokerer i Ukraine

Det ukrainske parlament i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Det ukrainske parlament i Kijev Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Ukraine, hvor hovedparten af befolkningen har problemer med at overleve, er i chok efter landets ledende politikere og embedsmænd, for første gang i Ukraines historie er blevet tvunget til at offentliggøre deres selvangivelser.

Ukrainske medier peger på, at hovedparten af ukrainske parlamentsmedlemmer og embedsmænd ejer store værdier, og kontantbeløb, som ikke kan forklares med en forholdsvis lav løn, de oppebærer som medlemmer af parlamentet eller som statsansatte.

Deres værdier er samtidig i en skarp kontrast til resten af den ukrainske befolknings månedsløn, hvor eksempelvis lærere eller sygeplejersker tjener omkring 2000 hrivna ( knap 600 kroner) og hvor en gennemsnitlig pension ligger på omkring 1000 hrivna (knap 300 kroner).

Eksempelvis har 24 ukrainske ministre en kontantbeløb svarende til syv milliarder dollars tilsammen. De ukrainske politikere og embedsmænd har selvangivet store kontantbeløb, luksusbiler, flere ejendomme og lejligheder, samlinger af luksusure, vine og sågar ejerskab af en kirke.

“Det er chockerende. Vi var klar over, at politikerne ikke var fattige, og at de vil selvangive mange luksusgenstande, men vi forventede ikke, at vi også vil se samme tendenser hos statsansatte, siger direktør for Centrum for kamp mod korruption, Vitalij Saburin.

Offentlig anklager Jurij Lutsenko har meddelt, at ukrainske myndigheder vil efterforske alle, som har selvangivet formuer over 100.000 dollars. Det betyder i praksis også hans kone, som har angivet en formue på 280.000 dollars. ota

Share This