“Polish Jazz” tilbage på pladeforretningernes hylder

Polish Jazz 2016-2

Af Kim Halling Mortensen

Polen: Polsk jazz kræver næppe en introduktion på vore breddegrader. Siden de tidlige 60’ere har både verdensberømte og mindre kendte polske jazzmusikere spillet ved koncerter og festivaller i Danmark. I de senere år har opmærksomheden nok mest været rettet mod veteranen Tomasz Stańko og den noget yngre Leszek Możdżer.

Den polske jazz-scene var lidet udviklet før krigen. Efter krigen fik den blot nogle få års frihed indtil stalinismen

Tomasz_Stanko  Foto: Cezary Piwowarski

Tomasz_Stanko Foto: Cezary Piwowarski

fulgte i nazisternes fodspor og forbød den. Intet kunne dog forhindre musikernes spillelyst i undergrunden. Ingen kunne hindre jazzfans i at lytte til Willis Conovers herostratisk berømte jazz-programmer i Voice of America. Efter Stalins død i 1953 og oprøret i 1956 kunne jazz for alvor fejre triumfer både i og uden for Polens grænser. Landet har lige siden positioneret sig som et af klodens væsentligste jazzcentre.

På den baggrund er det glædeligt, at serien “Polish Jazz” nu endelig genudgives på både cd og lp. Vel at mærke i nænsomt restaurerede udgaver, så musikkens dybder og instrumenternes klarhed fremstår tydeligere end hidtil. Desuden medfølger nye omfattende notehæfter på polsk og engelsk. Rigt illustreret naturligvis.

Blandt de første netop udkomne skiver finder man bl.a. Krzysztofs Komedas mesterværk fra 1965, “Astigmatic”. Af mange betegnet som den bedste polske udgivelse nogensinde og grundlæggende for hvad der er blevet benævnt som den europæiske jazz-æstetik.

Komeda døde fire dage før sin 38 års fødselsdag i 1969 pga en hjernesvulst. Han var en af de første, der kom op fra undergrunden og samlede senere store polske jazznavne i sine kapeller. Han banede uomtvisteligt vejen for generationer af polske jazzmusikere. Verdensberømt blev han bl.a. via optrædener i de tidlige tressere på det dengang vigtige centrum for den europæiske jazzscene: Jazzhus Montmartre i København. Komeda skrev desuden musik til nogle af Roman Polanskis tidlige film (bl.a. Rosemary’s Baby) samt til flere Henning Carlsen film (bl.a. Sult).

Der udkom ialt 76 lp’er i serien Polish Jazz. Alle udgivelser kan ses her.

Det var naturligvis med verdensmarkedet i sigte, at serien fra start af fik sit engelske navn. Som helhed er serien en glimrende introduktion til den polske jazzscene over tre årtier. En række af udgivelserne er som “Astigmatic” i en klasse for sig og ”must-haves” for en inkarneret aficionado af europæisk jazz.

Nyudgivelserne kan bl.a. bestilles hos danske imusic og i velassorterede pladeforretninger. Bestilling i Polen foregår nok nemmest via Empik, der har forretninger overalt i Polen samt en udmærket hjemmeside. Her koster cd’erne ca. 60,- kr. Vær dog opmærksom på, at der skal søges efter udgivelser fra 2016, der skal se ud som på billedet. Indtil videre er det kun de seks skiver på billedet, der er i handelen.

Share This