Polens udenrigsminister i farezonen

Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski her med John Kerry under et besøg i USAFoto- Ophavsmand U.S. Department of State

Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski her med John Kerry under et besøg i USAFoto- Ophavsmand U.S. Department of State

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I det regerende Lov og Retfærdighedsparti og i de polske medier spekuleres der i disse dage i, om Polens kontroversielle udenrigsminister Witold Waszczykowski inden længe bliver tvunget til at forlade posten. Årsagen er den kritik som Venedig-kommissionen, et juridisk organ med tilknytning til Europarådet, rejser mod Polens lov om ændring af forfatningsdomstolen. Venedig-kommissionens rapport skulle først være offentliggjort 11. marts men indholdet er allerede sivet til pressen.

Waszczykowski besluttede i januar måned at bede Venedig-kommissionen om en bedømmelse af loven og efter alt at dømme skete det på egen hånd. I hvert fald kom hans beslutning være en overraskelse for mange af partiets parlamentsmedlemmer og for partiformanden Jaroslaw Kaczynski, der allerede har været ude med kritik af Waszczykowski’s beslutning.

Problemet er, at det kan blive svært at finde frem til en efterfølger. Tidligere har flere, for eksempel Europaparlamentsmedlem Ryczard Legutka og rådgiver for Kaczynski, Krzysztof Szczerski, takket nej. Måske Szczerski vil sige ja, hvis Kaczynski beder ham om det.

Waszczykowski selv har skarpt kritiseret Venedig-kommissionen, at indholdet er sivet til pressen og antyder, at det kan have haft politiske formål og vil skabe alvorlig mistillid mellem den polske regering og Europarådet.

Venedig-kommissionens kritik er rettet mod flere dele af loven om forfatningsdomstolen, for eksempel udvidelsen af antallet af dommere, afvisningen af at godtage de tre dommere der var blevet udnævnt af den tidligere polske regering samt bestemmelsen om at beslutninger kun kan vedtages med 2/3 flertal.

Venedig-kommissionens kritik vil uden tvivl rejse en fornyet debat inden for og uden for Polen, i hvert fald i Europaparlamentet og Kommissionen, hvor viceformanden Frans Timmermann flere gange har udtalt sig kritisk om den nye polske regering.

Også den amerikanske udenrigsminister John Kerry understregede vigtigheden af Venedig-kommissionens afgørelse, da Wyszczykowski for nylig var på besøg i Washington. Spørgsmålet er dog, om Waszczykowski’s afgang, hvis den bliver en realitet, sker før eller efter det vigtige NATO-topmøde i Warszawa i juli måned.

Share This