Polens regering mister opbakning

Lov og Retfærdighedspartis Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Lov og Retfærdighedspartiets Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Den seneste meningsmåling i Polen viser, at færre polakker støtter landets regerende parti, Lov og Retfærdighedspartiet. Partiet Moderne Polen stormer frem

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: En meningsmåling gennemført af analysevirksomheden TNS for få dage siden viser markante forskydninger i befolkningens tillid til landets partier.

Lov og Retfærdighedspartiet styrtdykker til ned under 30 procent. Partiet står nu til blot 27 procent af stemmerne mod 36 procent ved valget. Den helt store vinder er Rychard Petru’s liberale ”Moderne Polen” (”Nowoczsesna”), der står til næsten en tredobling, til 24 procent. Borgerplatformen må nøjes med 16 procent, og Kukiz-15 står til 12 procent.

Bondepartiet PSL er gledet ned under spærregrænsen, hvor vi også finder de to venstrefløjspartier Forenet Venstre (6 procent) og ”Sammen” (”Razem”) med 4 procent.

Derudover mener to tredjedele af vælgerne, at præsident Andrzej Duda er stærkt afhængig af Jaroslaw Kaczynski’s Lov og Retfærdighedspartiet.

Der har været mange protester i Polen mod landets nye regering, men blandt eksperter er der alligevel den udbredte mening, at civilsamfundet forholder sig forholdsvis passivt. Det er svært at udskrive valg i utide, for det kræver et tro tredjedeles flertal i parlamentet.

Share This