Polens regerende parti vil begrænse journalisters adgang til parlamentet

Det polske parlament Sejm Foto: Szczebrzeszynski

Det polske parlament Sejm Foto: Szczebrzeszynski

Polen: Formanden for Polens parlament Sejm og medlem af Polens regerende parti Lov og Retfærdighed (PiS) Marek Kuchinski vil begrænse journalisternes adgang til det polske parlament. Fremover vil kun to journalister fra hvert medie blive akkrediteret, mens det bliver forbudt at tage billeder og optage lyd og billede, skriver polske medier.

Ifølge det nye forslag skal journalisterne arbejde fra et mediecenter udenfor parlamentets bygning, hvor de kun skal have officielle optagelser fra Sejmen til rådighed. Forslaget skal ifølge PiS give bedre arbejdsbetingelser til både journalisterne og perlamentsmedlemmerne, men det afviser polske journalister, som betragter det nye forslag som en demokratisk begrænsning og et forsøg på at begrænse adgang til informationer.

“Den kendsgerning at journalister endelig havde fri adgang til Sejm var et symbol på den demokratiske revoulutions sejr i 1989. Dette princip er blevet respekteret i 27 år. Nu forsøger regeringen at ændre denne liberale tradition for et give den selv frie hænder. De ønsker at hindre medierne i at stille ubehagelige spørgsmål, da fra nu af det kun vil være statsmedierne og de som er venligt stillet overfor regering, som vil have adgang til “information”. Dette er en krænkelse af retten til fri information og de grundlæggende menneskerettigheder, skriver Gazeta Wyborcza.

“Tre gange skål for PiS. Fordi hvorfor skal offentligheden observere og se, hvordan parlamentsmedlemmerne af det regerende parti arbejder? Jeg får det indtryk, at PiS kun går halvvejs. Ville det ikke være bedre at gå hele vejen og genintroducere censur. Men det er måske for jer PiS folk kun spørgsmål om, hvornår I gør det, skriver chefredaktør Slawomir Jasrzebowski i Super Express.

Journalister fra omkring 20 polske medier, herunder Gazeta Wyborcza og Rzeczpospolita, demonstrerede fredag foran det polske parlament i Warszawa. Samme aften protesterede ligeledes medlemmer af oppositionspartierne mod lovforslaget ved det polske Sejm. ota

https://youtu.be/G39723bMM0M

Share This