Polens præsident i USA, men besøger ikke Obama

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I forbindelse med det internationale møde om nuklear sikkerhed er Polens præsident Andrzej Duda i USA, men her mødes han ikke med præsident Obama, skriver dagbladet “Gazeta Wyborcza”.

Udenrigsminister Witold Waszczykowski benægter, at dette skyldes en “krise” i forholdet mellem Polen og USA pga. problemerne med demokratiet hjemme i Polen.

Den gode nyhed, set fra den polske regering, er at rejsen finder sted samtidig med, at der i “Wall Street Journal” fremkommer detaljerede oplysninger om en forstærkning af  NATOs østflanke, som der i længere tid er verseret rygter om, og som vil indebære udstationering af 4.200 amerikanske soldater samt en del tungt militært udstyr. Forstærkningen kommer til, ud over Polen, at berøre de baltiske lande samt Rumænien og Bulgarien. Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet ser ikke et behov for amerikanske tropper på eget territorium.

Noget tyder i øvrigt på, at konflikten om forfatningsdomstolen er blevet et voksende problem for den polske regering. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland kommer den 4.april til Warszawa, utvivlsomt i den hensigt at fremme en løsning og dermed et vist stykke formindske den forfatningskamp og “borgerkrig”, der præger Polen.

I løbet af denne uge skal der efter oplysninger i polsk presse afholdes et “Dialog og Kompromis Møde” mellem otte politiske partier både regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet og oppositionspartier i og uden for parlamentet.

Share This