Polens politiske krise styrker landets opposition

Polske oppositionspolitikere søndag aften under deres blokade af parlamentet Foto: Grzegorz Schetyna FB

Polske oppositionspolitikere søndag aften under deres blokade af parlamentet Foto: Grzegorz Schetyna FB

Den nuværende politiske krise i Polen er et bevis på, at det polske demokrati er levende og kan blive det første spæde skridt til politiske ændringer i Polen

 Af Ota Tiefenböck

otPolen: Polen oplever i disse dage en politisk krise som kan vise sig at have en stor betydning for den fremtidige politiske udvikling i Polen. Krisen er ikke det regerendes parti Lov og Retfærdigheds første politiske krise, men den er afgørende anderledes især på et punkt. Den tegner nemlig til at forene Polens tidligere splittede politiske opposition og dermed også mobilisere et bredere folkelig modstand mod landets regering. Protesterne synes, til forskel for tidligere protester, at have en samlet opposition som fælles initiavtager, samt at være rettet mod regeringens politik og anti-demokratiske tiltag som helhed og ikke som tidligere mod enkeltsager.

Kontroversiel afstemning

Det hele blev udløst af en kontroversiel afstemning i Polens parlament fredag. Denne blev ifølge oppositionen flyttet fra parlamentssalen til et andet rum, som nogle af oppositionspolitikere og journalister blev nægtet adgang til. Det er en klar overskridelse af de demokratiske spilleregler, mener de polske oppositionspolitikere, som har besvaret regeringens fremgangsmåde med protester. Disse har foreløbigt resulteret i flere demonstrationer i Warszawa og flere andre polske byer og i oppositionspolitikernes besættelse af Polens parlament. 20-25 oppositionspolitikere fra partierne Borgerplatformen og Nowoczesna blokerer siden fredag parlamentssalen, hvorfra de via sociale medier sender billeder og små beskeder til sine tilhængere på tværs af partitilhørsforhold. Politikerne kræver, at formand for det polske parlament Marek Kuchcinski går af og har meddelt, at de vil opretholde deres blokade, så længe det er nødvendigt. Polens regerende parti beskylder derimod oppositionen for et forsøg på ilegal magtovertagelse, mens den polske præsident Andrzej Duda, som selv har tætte forbindelser til Lov og Retfærdighedspartiet forsøger at mægle i sagen.

Fælles front

Stemningen i dagens Polen kan minde om den ukrainske Maidan, og enkelte polske og internationale medier har da også luftet tanken om, at en polsk Maidan kan være undervejs. Det er usandsynligt og formentlig mere er et udtryk for ønsketænkning eller en alt for livlig fantasi. Krisen kan dog komme til at have en stor betydning for fremtiden på grund af den samhørighed og samarbejde, der ser ud til at opstå blandt både oppositionspolitikerne indbyrdes og deres tilhængere. En fælles front vil nemlig få en betydning for oppositionspartiernes fremtidige politiske arbejde og deres samarbejde og dermed ikke blot blive en større politisk udfordring for Polens regerende parti, men også en reel chance for politiske ændringer i Polen i fremtiden. En samlet opposition i Polen og dens eventuelle succes kan derudover være til inspiration i Ungarn, hvor en splittet opposition kæmper med de samme problemer, som den polske har gjort siden valget i 2015.

Share This