Polens oppositionsparti præsenterer sit program

Ryszard Petru Foto: Adrian Grycuk

Ryszard Petru Foto: Adrian Grycuk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Polens nye liberale parti ”Nowoczesna” (”Moderne”) og partiets leder Ryszard Petru præsenterede sig i sin tid som det mere rene liberale parti i forhold til Borgerplatformen, der i årene i regering mistede den liberale profil og søgte ind mod den politiske midte.

Efter valget sidste år steg ”Nowoczesna” i meningsmålingerne og overhalede Borgerplatformen i en periode. Spørgsmålet var derfor, om den mere rene liberalisme og de nære relationer til den tidligere stærkt liberale finansminister Leszek Balcerowicz skulle opretholdes.

Det blev drøftet på et særligt programkonvent forrige weekend. Resultatet blev, at den rene liberale profil skal omskabes og være mere bredtfavnenede og ”catch-all”.

I det ny program slås der således til lyd for oprettelse af flere børnehaver og vuggestuer og også flere børnehaveklasser. Ydelserne til børnefamilier skal ikke gå til de rige, særlige privilegier til bestemte grupper skal afskaffes, bevillingerne til forskning og udvikling forhøjes, kirke og stat adskilles, partnerskaber mellem homofile godkendes og støtten til familier, der ønsker kunstig befrugtning for at få børn, genindføres.

Disse forslag betragtes som ”moderne”, i modsætning til Borgerplatformens program, der under Grzegorz Schetyna er blevet moderat konservativt uden appel til de polakker, der placerer sig til venstre for midten.

I striden med Lov og Retfærdighedspartiet om forfatningsdomstolen valgte ”Nowoczesna” den hårde linje, Kommer det til et regeringsskifte, sagde Petru, skal ministerpræsident Beata Szydlo og præsident Andrzej Duda stilles retsligt til ansvar for brud på forfatningen.

Share This