Polens nye medielov vækker opsigt

Gazeta Wyborczas hovedkvarter i Warszawa Foto: Szczebrzeszynski

Gazeta Wyborczas hovedkvarter i Warszawa Foto: Szczebrzeszynski

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den nye polske regering ledet af Lov og Retfærdighedspartiet har op til nytår lynbehandlet forslaget til ny medielov. Overskrifterne er: ”re-polonisering”, mere statslig kontrol og nybesættelse af stillinger eller snarere udrensninger.Under ”re-polonisering” gemmer sig ønsket om at begrænse udenlandsk kapital og at satse mere på ”polske værdier”, ikke mindst de katolske.

Den ny medielov har vakt opsigt både i og uden for Polen selv, og også det europæiske journalistforbund har protesteret.

Ifølge Krysztof Czabanski, viceminister for kultur og Szydlos befuldmægtigede for medieanliggender, er de nye medielove kun det første og mindste skridt.

Adskillige journaliser, skriver det polske ”Newsweek” har indstillet sig på at blive fyret og har krævet lønforhøjelse for at sikre sig størst mulig fratrædelsesgodtgørelse.

Da Lov og Retfærdighedspartiet havde regeringsmagten i 2005-07 blev adskillige ledere og journalister i de statslige medier fyret – og det ganske hurtigt og på en dybt krænkende måde.

Særligt hårdt rammes TVP, det polske presseagentur og Polsk radio. Der planlægges oprettet et nyt medieråd ud over det nuværende KRRiT. Planen er formentlig at ”re-polonisere” mest muligt også de kommercielle medier, for eksempel Polsat og Agora.

Det forventes, at forandringerne på mediefronten i Polen kommer til at minde ganske langt om det, der er sket i Ungarn. Allerede nu, skriver ”Newsweek” har ministre og politikere fra Lov og Retfærdighedspartiet skarpt kritiseret bestemte journalister og medier for deres dækning. Eksempelvis i en sag om væbnet bortførelse af polakker i Nigeria og demonstrationerne mod regeringen i Polen over de sidste uger. Den slags politisk indblanding er sket før, og sker også i andre lande, men i Polen er det blevet hverdagskost.

Share This