Polens hovedstad blomstrer op

 

Warszawas gamle bydel Foto: Ota Tiefenböck

Warszawas gamle bydel Foto: Ota Tiefenböck

Polens hovedstad Warszawa er kommet over sin brogede historie og har udviklet sig til en  moderne, dynamisk og stemningsfuld europæisk hovedstad

 Af Ota Tiefenböck

Polen: Ikke mange andre europæiske byer har været i gennem en så hård historie, som den polske hovedstad Warszawa. Byen blev mere eller mindre totalt ødelagt under Anden Verdenskrig, og genopbygningen af Warszawa i det efterfølgende kommunistiske styre i en sovjetisk inspireret byggestil, har ikke ligefrem gjort byen mere attraktiv.

Det daværende kommunistiske styre tog sig dog af genopbygningen af Warszawas gamle bydel, som blev helt ødelagt under krigen. Det tog næsten 15 år at genopbygge byens gamle bydel.  Genopbygningen blev til gengæld så perfekt, at byen fik sine seværdigheder fra hovedsageligt 17-1800 tallet tilbage og blev endda optaget på UNESCO listen over verdens kulturarv.

Efter de politiske omvæltninger i 1989 blev byen shinet endnu mere op og fik tilført mere liv i form af caféer og restauranter samt massevis af kultur. Det kan tydeligt mærkes på en af Warszawas hovedgader Nowi Swiat, hvor massevis af restauranter og barer kæmper om de besøgendes gunst, eller længere fremme mod byens gamle by, på hovedgaden Krakowskie Przedmiescie.

Her kan man opleve mange af Warszawas historiske seværdigheder samt stifte bekendtskab med store polske personligheder. Komponisten og klavervirtuosen Frederic Chopin, hvis hjerte ligger begravet i Hellig Kors Kirken eller statuer af astronom Nicolaus Kopernikus samt forfatter Adam Mickiewicz.

Warszawa er ligeledes begyndt at værne om byens jødiske historie og den jødiske ghetto, som blev jævnet med jorden under krigen og har fået en moderne jødisk museum, som dokumenterer de polske jøders lidelser og deres grufulde historie.

Share This