Polens forfatningsstrid fortsætter, Venedig-kommissionen besøger Polen

Lov og Retfærdighedspartis formand Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Lov og Retfærdighedspartis formand Jaroslaw Kaczynski Foto: Silar

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: I dag, tirsdag, er Polens “forfatningskrig” igen på dagsordenen. En delegation fra Venedig-kommissionen kommer således til Warszawa for nærmere at studere, hvordan den polske regering har efterkommet de anbefalinger, som Venedig-kommissionen præsenterede i marts i sin første vurdering af den polske regerings love i relation til forfatningsdomstolen.

Den polske nedprioriterer og bagatelliserer besøget, Jaroslaw Kaczynski, Polens reelle leder, kalder det ligefrem “betydningsløst”.

Venedig-kommissionen agter at komme med en ny vurdering af striden om forfatningsdomstolen i oktober. Også i dag diskuterer Europaparlamentet spørgsmålet om forfatningsdomstolen og vil i den sag formentlig vedtage en resolution i morgen.

Kommissionen gav i juli den polske regering tre måneder til at ændre sin politik; sker det ikke, kan Polen i princippet rammes af sanktioner i henhold til Lissabon-traktatens paragraf 7.

Ingen forventer dog, at Venedig-kommissionens besøg og debatten i Europaparlamentet i dag vil ændre på den polske regerings adfærd. Kort sagt, “forfatningskrigen” fortsætter.

Share This