Polens forandrede bondeparti

Bondepartiet PSLs tidligere leder Janusz Piechocinski Foto: Piotr Drabik

Bondepartiet PSLs tidligere leder Janusz Piechocinski Foto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Et af de partier der klarede sig skidt ved parlamentsvalget i Polen, var Bondepartiet PSL, der kun lige akkurat klarede spærregrænsen på de fem procent. Partiet har 16 medlemmer i parlamentet. Havde Forenet Venstre og KORWiN kommet i parlamentet, begge var tæt på, havde tallet været højst ti.Som konsekvens har partiet valgt ny formand, den forholdsvis unge Wladislaw Kosiniak-Kamysz, der er læge af profession. Spørgsmålet er, om han vil være i stand til at genrejse partiet.

Ved valget tabte PSL rigtig mange stemmer til Lov og Retfærdighedspartiet, men PSL klarede sig godt i byerne. 30 pct. af partiets stemmer faldt i byerne, hvor en del vælgere følte sig tiltrukket af et stabilt og regeringsdueligt parti som PSL, hvor en del vælgere normalt kommer fra landdistrikterne.

Næsten alle i den nye parlamentsgruppe er politisk uerfarne, men det kan vise sig at være en fordel. PSL har traditionelt været ramt af fløjkrige, men det er måske slut, nu hvor partiets to tidligere ledere (Pawlak og Piechocinski) ikke er valgt til parlamentet.

Kosiniak-Kamysz fremstår som en dynamisk leder, og han fik megen ros for sin tale under åbningsdebatten.

I takt med at Lov og Retfærdighedspartiet formentlig ikke kan indfri sine mange udgiftskrævende valgløfter, kan et come-back for PSL ikke udelukkes ved næste valg. Partiet er godt organiseret og velrepræsenteret på lokalt og regionalt niveau.

Måske vil Lov og Retfærdighedspartiet fremskynde det næste lokalvalg og udnytte den opgang, partiet har lige nu – og ad den vej svække Bondepartiets magt lokalt. Ved konstitueringen af det nyvalgte parlament, Sejmen, blev PSL frataget sin plads i præsidiet.

Share This