Polen vil have Enigma maskine museum

Enigma maskinen Foto: Greg Goebel

Enigma maskinen Foto: Greg Goebel

Polen: Den polske by Poznan vil bygge et museum dedikeret til Enigma maskinen. Museet som kommer til at koste 15 millioner zloty (ca. 26 millioner kroner) vil stå færdigbygget i 2018 og vil udover en mutimedia udstilling også have foredragfaciliteter. Det skriver Warsaw Business Journal.Enigma var en elektromekanisk chiffermaskine, som blev brugt af de fleste tyske militærstyrker til både kryptering og dekryptering af meddelelser. Koden blev imidlertid løst, og fortolkning af de informationer, som kodemeddelelserne indeholdt, antages at have medvirket til at afslutte Anden Verdenskrig tidligere, end det ellers ville være sket.

Indsatsen til at den tyske kode blev brudt, blev påbegyndt, da Polen opsnappede en Enigma-maskine, der var blevet afsendt fra Berlin og ved en fejl ikke sendt som diplomatisk post. Det var ikke den militære version af maskinen, men det antydede, at tyskerne måske ville anvende Enigma fremover. Da det tyske militær begyndte at bruge modificerede Enigma-maskiner, forsøgte polakkernes at bryde systemet.

En ung polsk matematiker Marian Rejewski udførte i samarbejde med Jerzy Rozycki og Henryk Zygalski et af de mest betydningsfulde gennembrud i kryptoanalysens historie ved at bruge grundlæggende matematiske og statistiske metoder. Rejewski bemærkede et mønster, som skulle vise sig at være af afgørende betydning: når budskabskoden blev gentaget i begyndelsen af meddelelsen, kunne han gætte sig frem til skivens ledningsføring ud fra den måde, de ændrede sig på, og ikke fra selve bogstaverne.

Polakkerne var i stand til at bestemme de skivers ledningsføring, som blev brugt af det tyske militær, og var ved at bruge dem, i stand til at afkode en stor del af den tyske hærs kodetrafik i størsteparten af 1930’erne.

Polakkerne indså, at en invasion fra Tyskland var nært forestående. De besluttede sig i midten af 1939 til at dele deres arbejde og sendte nogle af deres reserveenigmaer til franskmændene og englænderne sammen med oplysninger om Rejewskis gennembrud og oplysninger om andre teknikker.

I 1945 kunne næsten al tysk Enigmatrafik afkodes i løbet af et par dage, og alligevel forblev tyskerne overbevist om dens sikkerhed. Hvis de havde været klar over de Allieredes fremskridt med Enigmakoden, ville de simpelthen have skiftet systemerne ud og tvunget kodebryderne til at starte forfra. Kodetrafikken blev betragtet som så sikker, at tyskerne åbent diskuterede deres planer og troppebevægelser, hvorved de forærede de Allierede store mængder meget nyttig information. ota

Kilde: Wikipedia

Share This