Polen, USA og Kina – rødt lys til Huwai

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: For nylig var USA’s vicepræsident Mike Pence i Polen og roste Polen i høje toner i sin tale under markeringen af 80-året for 2. verdenskrigs udbrud. Nok så vigtigt var de fortrolige møder, som Pence holdt sideløbende med de polske myndigheder.

Mange emner var på dagsordenen, i særdeleshed økonomi og militær. Under møderne med Pence var polakkerne særdeles imødekommende, efter nogle kommentatorers mening alt for imødekommende. Polakkerne har således fulgt de amerikanske krav og afvist EU’s forslag om beskatning af IT-data (”podadki cyfrowego”), som vil ramme fx Facebook og Google. En afgift her skulle ellers have bidraget til at dække nogle af de mange ekstra sociale udgifter, som regeringen har pålagt sig selv her op til valget den 13. oktober. 

USA’s ”krig” mod Kina var også på dagsordenen. Pence underskrev her sammen med Matueusz Morawiecki, Polens regeringschef, et polsk-amerikansk memorandum om internet af 5. generationen (5G). Huawei har introduceret de nye 5G smartphones, der giver kunderne langt hurtigere internet end 4G systemet.

Andre IT udbydere som Samsung, LG, amerikanske Intel og svenske Ericsson prøver så godt som muligt at følge trop. I det fælles polsk-amerikanske memorandum beskrives fordelene ved den nyeste teknologi, som på afgørende vis vil ændre systemerne for offentlige ydelser, infrastruktur international handel og skaber nye områder inden for moderne industri. Ikke alene selve teknikken, også kontrolsystemerne er vigtige.

Kineserne, skriver det polske ”Neewsweek” (38.2019) i en analyse, har gennem kraftig satsning skaffet sig et forspring i forhold til konkurrenterne, frem for alt takket være selskaberne Huawei og ZTE. Mike Pence fik dog den polske regering med på rødt lys, afvise de kinesiske konkurrenter og vælge andre, helst amerikanske. 

I det polske statsbudget er på næste års budget afsat foreløbigt 5 mia. zloty (ca. 8 mia. danske kroner) til at indføre 5G, men slutomkostningerne bliver langt højere, hedder det i analysen. Med andre ord, der ventes som følge betragtelige prisstigninger for kunderne. Dette skyldes også, at afvisningen af Kina i sig selv koster penge.

James Jones, tidligere sikkerhedsrådgiver for Barack Obama, sagde på en konference for nylig i Warszawa, at kineserne takket være store investeringer i 5G og statsstøtte kan tilbyde de klart laveste priser på 5G ydelser. Der tales meget om sikkerhed, men Huawei har med 4G systemet været i Polen i over et årti, og det har ikke rejst problemer med hensyn til sikkerheden. Afvisningen af Huawei og ZTE betyder desuden, at 5G systemet indføres noget senere. Vinder kan være det polske Polkomtel, der for nogle år siden startede et samarbejde med det svenske Ericsson. Også nationale polske hensyn spiller en rolle.

Andre emner end IT var under Mike Pence’s møder i Warszawa. Spørgsmålet om etablering af (delsvis) faste amerikanske baser i Polen er stort set blevet klaret, her betaler polakkerne 3 mia. dollar foreløbigt og lover at lade militærbudgettet vokse til mindst 2 pct. af landets BNP. Foreløbig 1000 amerikanske tropper skal flyttes fra Tyskland til Polen.

Kina betragtes som en langt vigtigere konkurrent for USA end Putins Rusland. For Trump kan Rusland være en nyttig partner, når det gælder at løse visse konflikter, fx i Syrien og især når det gælder Kina – trods det russiske parløb med Kina. Som Lukasz Wojcik skriver i ”Polityka”, er russerne villig til at imødekomme Washington når det gælder Kina, vil USA lukke øjnene for Ruslands adfærd i Ukraine.

Så langt kommer det næppe til at gå, men Rusland kan bruge det som en trussel, når der skal forhandles med kineserne. USA ser slet ikke Rusland som en konkurrent, når det gælder IT. Men Trump og Pence vil gerne sælge mere gas, især flydende gas (LNG), til Europa, først og fremmest derfor er Washington imod Northstream II ledningen. Også her har polakkerne også bøjet sig for USA. Polens aftaler om gasleverancer med Rusland udløber i år 2021, dem agter polakkerne ikke at forlænge. 

Men det standser ikke ved gassen Om godt 10 år skal det første atomkraft i Polen efter planen sættes i værk, det første ventes i 2033 og også her regner amerikanerne med, at polakkerne skeler over Atlanten, til USA. Også når det gælder indførelse af ny teknologi på kulfyrede værker vil formodentlig ske i samarbejde med USA.

Kort sagt, i ”USA first” politikken er polakkerne en god samarbejdspartner. Blandt landene i Central- og Østeuropa følger Rumænien stort set samme politik som Polen, når det gælder samarbejde med Trump og USA. Ungarn derimod har ingen nævneværdige problemer med kineserne. Andre lande i Europa har fulgt en midterlinje, afviser ikke Kina totalt.

Share This