Polen sætter atomkraftværk i udbud

Atomkræftværket Temelin i Tjekkiet Foto: Wikimedia

Atomkræftværket Temelin i Tjekkiet Foto: Wikimedia

Af Søren Riishøj, Lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Allerede i 2009 planlagde den polske regering at begynde procedurerne for etablering af det første atomkraftværk. Georgien-krigen og den russisk-ukrainske ”gaskrig” satte dengang ekstra gang i projektet.

Projektet blev forsinket på grund af atomkraftkatastrofer i Japan og faldende elpriser, men nu er man i Warszawa nået så langt, at selskaber kan byde ind, og selskaber fra fem lande meldt sig, USA (Westinghouse) Japan, Canada, Frankrig (Areva i samarbejde med EDF og det sydkoreanske KEPCO). Det skriver det slovakiske ”Pravda” med det polske ”Puls Biznesu” som kilde.

Arbejdet forestås af Polens største energiselskab, PGE. Der er tale om et projekt i størrelsesordenen 9,4-14 milliarder euro. Der nævnes ikke noget om placeringen af Polens første atomkraftværk.

Under alle omstændigheder har vi at gøre med et langtidsprojekt. Da emnet var til debat lige for 25 år siden, var modstanden stor. Oprindeligt skulle det første atomkraftværk være stået klar i 2020, men nu kan den første enhed først gå i gang i 2025, og hele værket bliver først kan blive  klar tidligst i år 2035.

Share This