Polen på randen af nyvalg

 Donald Tusk taler her ved konferrencen The Future of the European Economy i 2012 Foto: Andrzej Barabasz

Donald Tusk taler her bed konferrencen The Future of the European Economy i 2012 Foto: Andrzej Barabasz

Et parlamentsvalg før tid kan blive en realitet i Polen. En aflytningsskandale ryster Polen. 

Af Ota Tiefenböck

Polen: En aflytningsskandale sætter den politiske stabilitet i Polen på en alvorlig prøve. Polens premierminister Donald Tusk tilkendegiver, at et nyvalg kan komme på tale.

Sagen handler om optagelse af en samtale mellem Polens Centralbanksdirektør, Marek Belka og indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz sidste år i juli. Samtalen blev optaget på en restaurant i Warszawa og kom i hænderne af journalisterne på magasinet Wprost, som valgte at offentliggøre optagelsen.

I optagelsen aftaler de to nævnte mænd afskedigelse af Polens finansminister i bytte for bankens hjælp med regeringens økonomiske problemer. Ifølge magasinet beder ministeren bankens chef om at hjælpe med finansieringen af landets budgetunderskud, en hjælp som bankens chef betinger med afskedigelsen af finansministeren.

Premierminister Donald Tusk betegner samtalen i optagelsen som en teoretisk debat og understreger, at der ikke er tale om nogen lovovertrædelser. Han afviser ligeledes, at finansminister Jacek Rostowski, som er gået af som landets finansminister i november sidste år, har noget at gøre med det offentliggjorte samtale. Ifølge ham var udskiftningen af ham på posten som landets finansminister en politisk beslutning.

Donald Tusk afviser dog ikke, at den anspændte situation i Polen kan ende med et nyvalg, sådan som den polske politiske opposition har forlangt. Oppositionen mener, at sagen er af så alvorlig karakter, at hele regeringen burde gå af og der bliver udskrevet et valg.

Ligeledes den polske præsident, Bronislaw Komorowski støtter tanken om et nyvalg, såfremt regering ikke er i stand til at løse problemerne.

Polske myndigheder forsøger nu at finde ud af, hvordan den illegale optagelse af samtalen er blevet til, og opforder medierne, magasinet Wprost, til at hjælpe med opklaringen. Om polakkerne skal til et valg, bliver formentlig afklaret i næste uge. Sker det, ville det i så fald være et år før tid.

Share This