Polen på forsiderne, men Szydlo svarer igen

Der blev afholdt demonstrationer mod den polske regering i flere polske byer, her i den polske by Bydgoszcz Foto: KOD

Der blev afholdt demonstrationer mod den polske regering i flere polske byer, her i byen Bydgoszcz Foto: KOD

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Den nye regering i Polen har mødt skarp kritik både hjemme og i udlandet, ikke mindst på grund af lynindgrebet over for landets forfatningsdomstol.

Reaktionerne har været skarpe i det ”gamle Europa” i vest og i USA, men udviklingen i Polen har ifølge den polske avis ”Polityka” fået megen omtale også i andre verdensdele, i Vietnam, Sydafrika og Australien. Derudover har også Kommissionens første viceformand Frans Timmermann har skrevet et ”kritisk brev”.

Det er bemærkelsesværdigt, at Polens nye regering ikke har skabt nogen reaktioner i Rusland, skriver ”Polityka”. I Moskva man har forholdt sig tavs, selvom den ny regering i Warszawa bestemt ikke ser sig selv som pro-russisk.

Den national-konservative ideologi (”Kaczynski’smen”) og det formentlig mere spændte forhold mellem regeringerne i Warszawa og Kijev passer Moskva – og flere spændinger inden for EU-landekredsen ses ligeledes som en fordel.

Regeringen i Warszawa er på ingen måde indstillet på at bøje sig for presset inde- eller udefra. I et TV-interview til det højre-nationale tv ”Trwam” siger Beata Szydlo således, at forfatningsdomstolen ikke har optrådt uvildigt, men tværtimod involveret sig i politiske konflikter og her åbent støttet den socialist-liberale side. Domstolen skal udtrykke ”folkets vilje”, og det har også været målet for regeringsindgrebet, siger Szydlo.

Også den nyoprettede Komité til Forsvar for Demokratiet (KOD) får hårde ord med på vejen. Komitéen, siges det, er ikke oprettet for at forsvare demokrati, men tjener bestemte politiske interesser, underforstået i de kredse der tabte valget i oktober.

Share This