Polen orker ikke euroen

 

 Foto: Olek Remesz

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab

Søren Riishøj_2Polen: Den polske regering har nedlagt det særlige bureau for indførelse af euroen, og den polske nationalbank har nedlagt bureauet for integration med euroområdet og markerer dermed, at polsk medlemskab af euroen ikke er på dagsordenen i overskuelig tid. I hvert fald slet ikke så længe den nuværende regering er ved magten.

For de to førende oppositionspartier, ”Moderne” (”Nowoczesna”) og Borgerplatformen har euromedlemskab høj prioritet, for uden for euroen, siges det, er Polen isoleret og EU vil bevæge sig i flere hastigheder, med et kerne-Europa og et periferi-Europa.

En ændring i den polske politik må afvente et regeringsskift, og det vil formentlig først kunne ske efter valgperiodens udløb, dvs. i 2019.

Janusz Jankowiak, økonom ved det polske Business Råd, er ikke direkte imod den polske regerings politik. Han siger til ”Gazeta Wyborcza”, at gunstigst for Polen her og nu er et EU i flere hastigheder, indrettet sådan at de fattigere EU-lande frivilligt kan tage del i afgrænsede områder af EU-samarbejdet.

Alle andre strategier er ikke farbare siger han, for de kan føre til gentagelser af ”27-1”, at alle andre EU-lande nedstemmer ét bestemt medlemsland, sådan som det skete for Polen i forbindelse med genvalget af Donald Tusk som præsident for EU. Dette kan undgås gennem frivillighedsprincippet og den størst mulige fleksibilitet.

Share This