Polen: Om NATO-topmødet og forholdet til Rusland

Wroclaws Rynek Foto: Ota Tiefenböck

Wroclaws Rynek Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I et interview til ugeavisen ”do Rzeczy” giver statssekretær i præsident Andrzej Duda’s kancelli, Krzystof Szczerski, sit og præsidentens bud på forløbet af det kommende NATO-topmøde i Warszawa og forholdet til Rusland.

Szczerski er ikke en ”hvem som helst”. Reelt er han en slags skyggeudenrigsminister og en mulig udenrigsminister i forbindelse med en kommende regeringsrokade. Warszwa-topmødet er, siger Szczerski en opfølgning på NATOs tidligere topmøder, det sidste afholdt i Wales.

For kun to år siden ventede de fleste, at konflikten i Østukraine er et overgangsfænomen, og at der blev fundet en varig løsning, men det er ikke sket. Derfor har NATO nødvendigvis måttet justere kursen og rette ind efter de faktiske forhold.

Lige nu gennemføres der NATO øvelser i Østersø-regionen tæt op til Ruslands grænser. Det er derfor nødvendigt at holde hovedet koldt og undgå eskalering, mener Szczerski.

Der bør iflg. Szczerski være tre ledetråde i politikken over for Rusland: udvikle dialogen med Rusland, fastholde sanktionerne som svar på udviklingen i Ukraine og styrke NATOs østflanke.

Uden sanktioner, siger han, vil Krim og Østukraine blive en fastfrossen konflikt, der glemmes af omverdenen. Sanktionerne sikrer, at emnerne forbliver højt på den politiske dagsorden.

Hvordan fortsatte, måske udvidede sanktioner kan forenes med deeskalering og dialog med Rusland svarer Szczerski ikke på.

Share This