Polen og Ungarn i en alliance

Polen skal have respekt, mener den ungarske udenrigsminister Foto: Olek Remesz

Polen fortjener respekt, mener den ungarske udenrigsminister Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ungarn: Polen er udsat for uacceptable angreb fra visse europæiske lande og politikere, men Polen og det polske folk fortjener respekt, udtalte Ungarns udenrigsminister Péter Szijjártó efter et møde med sin polske kollega Witold Waszczykowski.

Waszczykowski takkede for opbakningen, og sagde, at Europa, underforstået EU, burde tage sig af vigtigere spørgsmål end helt marginale emner som forholdene i Polen.

I dag, mandag 8. februar, mødes Vikor Orbán og Beata Szydlo i Budapest, så efter nogen tids nedfrysning på grund af uenigheder, når det gælder politikken over for Rusland, er forholdet mellem Warszawa og Budapest nu genoprettet.

Ungarn støtter Polen, og Polen kritiserer ikke Ungarn på grund af Rusland. En del tyder endda på, at de to lande er nærmere hinanden også i spørgsmålet om Rusland. Godt nok ønsker den nye regering i Polen NATO-baser i Polen, men det krav bliver næppe indfriet.

I sin tale til parlamentet for nylig talte Waszczykowski om et mere ”pragmatisk” forhold til Rusland. Skulle russerne udlevere vragdelene fra flyet der styrtede ned ved Smolensk 10. april 2010, ved hvor blandt andet daværende præsident Lech Kaczynski omkom, kan det måske ligefrem komme til et gennembrud.

Det illiberale ”suveræne” demokrati, som praktiseres i Polen, minder jo et stykke om ”putinismen”. Rusland har da også været påfaldende tavs, når det gælder omtale af Polen siden valget.

Ukraine fik heller ikke megen plads i Waszczykowski’s tale. Polen vil gerne, sagde han, hjælpe Ukraine med at gennemføre økonomiske reformer og med at komme til en bedre forståelse, når det gælder Ukraines egen historie. Ukraines ”Bandera-kult” og fortielse af massemordene på polakker under Anden Verdenskrig bekommer den national-konservative regering i Warszawa dårligt.

Fra ungarsk og polsk side er der i sin sidste tid helt åbent blevet rettet kritik mod den tyske formand for EU-parlamentet, Martin Schulz og dennes angreb for nylig i tysk TV mod regeringen i Warszawa. Schultz lider af et ”overlegenhedskompleks”, siges det.

Ungarn har i øvrigt indkaldt til et nyt udvidet Visegrad-møde den 15.februar, hvor også Bulgarien og Makedonien er med. Her er flygtninge – og migrantspørgsmålet endnu engang til debat. Målet for Ungarn er at få lukket grænsen mod Grækenland langt mere effektivt og øge kapaciteten i flygtningelejrene på Balkan.

Share This